Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Medzinárodná politika v dobe globalizácie (hlavné črty globalizácie, Francis Fukuyama, Samuel Huntington a ich kľúčové diela)

«»
Prípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
40701
Posledná úprava
21.10.2012
Zobrazené
944 x
Autor:
monalisa
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Najvýznamnejšia tendencia vo vývoji svetovej politiky po skončení studenej vojny je globalizácia. Je to dynamický proces, ktorý sa vyznačuje nasledujúcimi základnými rysmi: odstraňuje bariéry a stiera hranice, prepojuje jednotlivé štáty a kontinenty a vytvára úplne nový rámec v oblasti medzinárodnej politiky, ekonomiky, ale taktiež aj medzinárodnej bezpečnosti. Slovo globalizácia sa najčastejšie používa pre vyjadrenie skutočnosti, že celosvetovo prevláda ekonomický a politický model, teda kapitalizmus a liberalizmus.

Základné charakteristické rysy procesu globalizácie
Pri vymedzovaní základných rysov globalizácie sa najčastejšie uvádzajú predovšetkým ekonomická otvorenosť, politická prehľadnosť a nástup globálnej, celosvetovej kultúry. Z tohto pohľadu najzákladnejšie vymedzenie globalizácie znie, že na rozdiel od toho, čo Európa a svet prežívali v dobe studenej vojny, obzvlášť v období do roku 1985, sa po roku 1990 presadil celosvetovo prepojený voľný pohyb kapitálu, tovaru, služieb a ľudí. K ďalším základným charakteristickým rysom procesu globalizácie patrí silnejúca a prehlbujúca sa integrácia národných ekonomík, ich vzájomná prepojenosť a závislosť, nárast sily a vplyvu nadnárodných spoločností...  

Kľúčové slová:

svetováj politika

globalizácia

proces globalizácie



Obsah:
  • Základné charakteristické rysy procesu globalizácie
    Nárast vplyvu neštátnych aktérov
    Hlavné rysy globalizácie
    Fukuyamove pojatie globalizácie ako konca dejín
    Huntingtonove pojatie globalizácie ako stretu civilizácií