Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Integračné procesy v EÚ

«»
Prípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
15 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
39997
Posledná úprava
11.04.2012
Zobrazené
1 522 x
Autor:
lenka.vysna
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Otázky na test z predmetu Organizácia a manažment inštitúcií EÚ pre študentov 1. ročníka VŠEMvs.  

Kľúčové slová:

integračné procesy

NATO

európske zmluvy



Obsah:
  • 1. Charakterizujte koncepcie európskeho zjednotenia medzi prvou a druhou svetovou vojnou (univerzalistickú, kontinentálnu a koncepciu násilného zjednotenia).
    2. Ktoré osobnosti predstavovali ideové zdroje európskeho zjednotenia? Uveďte a vysvetlite hlavné myšlienky.
    3. Definujte 4 fázy budovania Pan-Európy podľa Richarda Coudenhove-Kalergiho.?
    4. Uveďte hlavné apely prednášok Winstona Churchilla v roku 1946.?
    5. Charakterizujte Marshallov plán. Kedy bol zverejnený? Čo bolo jeho cieľom? Ktorá koordinačná organizácia dostala na starosť jeho realizáciu?
    6. Prečo vznikla Rada Európy? Kedy a kde bola podpísaná zmluva zakladajúca Radu Európy? Kde sídli? Ktoré sú kľúčové témy Rady Európy? Ktorú významnú inštitúciu na ochranu práv založila?
    7. Čo je Zmluva z Dunkerque a čo je Bruselský pakt? Kedy bol podpísaný? Kto boli signatári zmluvy? Čo bolo jej zámerom? Aké integračné zoskupenie sa začalo budovať v zmysle tejto zmluvy?
    8. Čo je Zmluva o Severoatlantickej aliancii? Akou zmluvou, kedy a kde bola založená? Kedy sa ukončil ratifikačný proces? Ktoré štáty boli signatármi zmluvy? Kto je depozitárom zmluvy?
    9. Uveďte motívy európskej integrácie po II. svetovej vojne (6).
    10. Charakterizujte medzinárodné organizácie, ktoré vznikli po II. svetovej vojne (OSN, Brettonwoodske inštitúcie – Medzinárodný menový fond, Svetová banka, GATT – WTO
    11. Charakterizujte medzinárodné organizácie, ktoré vznikli po II. svetovej vojne (BENELUX, OEEC, Rada Európy, NATO).
    12. Čo je ESUO? Kedy bola podpísaná zmluva o ESUO? Čo bolo hlavným cieľom ESUO?
    13. Čo je EHS? Kedy bola podpísaná zmluva o EHS? Čo bolo hlavným cieľom EHS?
    14. Čo je EURATOM? Kedy bola podpísaná zmluva o EURATOM-e? Čo je hlavným cieľom EURATOM-u?
    15. Kedy boli podpísané Rímske zmluvy, o čom sú a čo deklarujú?
    16. Čo je Zlučovacia zmluva? Kedy bola prijatá? Čo bolo jej cieľom?
    17. Čo je Jednotný európsky akt? Kedy bol prijatý? Čo sú najdôležitejšie ustanovenia JEA? (Uveďte 5) Čo je Delorsova správa? Čo znamenalo obdobie eurosklerózy?
    18. Čo je Zmluva o Európskej únii? Kedy a kde bola prijatá? Aký nadnárodný organizmus založený na troch pilieroch je dôsledkom platnosti uvedenej zmluvy? Čo označujú jednotlivé piliere?
    19. Čo je Amsterdamská zmluva? Kde a kedy bola prijatá? Ktoré nové témy zmluva riešila?
    20. Charakterizujte Ústavnú zmluvu. Ktoré nové témy priniesla? Ako sa ukončil ratifikačný proces?
    21. Čo je Lisabonská zmluva? Bola už ratifikovaná? Ktoré nové oblasti pôsobnosti EÚ obsahuje? Uveďte, aké kompetencie získava EÚ podľa Lisabonskej zmluvy?
    22. Čo sú hlavné ciele EÚ? (uveďte 5)
    23. Uveďte rozdelenie (druhy) inštitúcií patriacich do európskeho administratívneho mechanizmu a vyznačte, ktoré majú právnu subjektivitu.
    24. Čo je Európska rada? Aké má zloženie? Ktoré sú najdôležitejšie úlohy Európskej rady? (Uveďte aspoň 3). Kto je predsedom Európskej rady?
    25. Čo je Rada EÚ (Rada)? Aké má zloženie? Čo sú sektorálne rady (pre ktoré tematické zamerania?) Kde sídli Rada? Aké sú hlavné úlohy Rady EÚ? (uveďte aspoň 4)
    26. V akej forme uzákoňuje Rada EÚ legislatívu EÚ? (Uveďte všetky) Aké právne akty prijíma Rada? Aký typ hlasovania sa uplatňuje v Rade EÚ? Uveďte 3.
    27. Čo je Európska komisia? Kedy vznikla? Aké má zloženie? Ktoré sú hlavné úlohy Európskej komisie (uveďte aspoň 3 zo 6). Kde sídli EK?
    28. Koľko členné kolégium (komisárov) stojí na čele administratívnych útvarov EK? Ako sa uskutočňuje proces schvaľovania členov EK? Aký počet členov kolégia určila Zmluvy z Nice? Aký počet určila Lisabonská zmluva?
    29. Čo je Európsky parlament? Kedy boli prvé voľby do Európskeho parlamentu? Koľko má členov v súčasnosti? Aké má zloženie? Kde sídli EP? Koľko trvá predsedníctvo (mandát predsedu) Európskeho parlamentu? Koľko trvá funkčné obdobia poslancov Európskeho parlamentu?
    30. Aké sú úlohy a kompetencie Európskeho parlamentu (uveďte 3 hlavné) Aké typy výborov pôsobia v Európskom parlamente? Uveďte aspoň 3 výbory Európskeho parlamentu.
    31. Čo je Európsky súdny dvor? Kde sídli? Kedy bol založený? Aké má zloženie? Ktoré sú hlavné úlohy ESD? Čo je to Súd prvej inštancie? Kedy vznikol?
    32. Čo je Európsky dvor audítorov? Kedy bol zriadený? Kde sídli? Aké má zloženie? Ktoré sú hlavné úlohy Dvora audítorov?
    33. Aké sú hlavné úlohy Európskej centrálnej banky? Na základe ktorej zmluvy bola založená a kedy?
    34. Čo je Európska investičná banka? Kedy bola zriadená? Kde sídli? Aké je zloženie Európskej investičnej banky? Ktoré sú hlavné úlohy EIB?
    ...
    48. Aké sú trendy európskej integrácie v súčasnosti? Čo predstavuje návrh fiškálnej únie z decembra 2011?
    49. Charakterizujte teóriu monosektorovej a teóriu viacsektorovej európskej integrácie? Na ktoré fázy európskej integrácie ich možno aplikovať? Ktoré zmluvy predstavujú uvedené modely?
    50. Charakterizujte teórie európskej integrácie (teória medzinárodnej ekonomickej integrácie, nový inštitucionalizmus, sociálny konštruktivizmus).