Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Meranie dynamického koeficientu vnútorného trenia kvapalín stokesovou metódou

«»
Prípona
.doc
Typ
výpočet
Stiahnuté
319 x
Veľkosť
0,3 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
13981
Posledná úprava
07.03.2022
Zobrazené
4 303 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
O ideálnej kvapaline predpokladáme, že je dokonale nestlačiteľná (súčiniteľ objemovej stlačiteľnosti je nulový) a že sa pri jej prúdení neuplatňuje vnútorné trenie (súčiniteľ vnútorného trenia je nulový). Rýchlosť prúdenia takejto kvapaliny je v potrubí vo všetkých miestach rovnaká. Pri prúdení reálnej kvapaliny avšak aj zo skúsenosti vieme, že rýchlosť sa mení, napr. v rieke je rýchlosť prúdenia najväčšia v strede koryta a pri krajoch je voda v pokoji.

Dve susedné vrstvy reálnej kvapaliny pohybujúce sa rôznymi rýchlosťami pôsobia na seba trecou silou, ktorá vyvoláva tangenciálne napätie.

Princíp prúdenia reálnej kvapaliny je pomerne jednoduchý. Kvapalinu si rozdelíme na tenké vrstvy, o ktorých budeme predpokladať, že prúdenie v rámci danej vrstvy má rovnakú rýchlosť. Na okrajoch potrubia, alebo na brehu rieky, prúdiaca kvapalina sa trie o breh, čím na ňu pôsobí trecia sila. Tá ju brzdí a tak vrstva má menšiu rýchlosť akú by mala v ideálnom prípade. Súčasne ale rôzne vrstvy sa trú o seba navzájom, preto spomaľovanie funguje aj smerom do stredu prúdiacej kvapaliny. Trenie je tým väčšie, čím je väčší rozdiel medzi rýchlosťami susedných vrstiev. Viskozita je konštanta úmernosti. Čím je kvapalina viskóznejšia, teda má väčšiu viskozitu, tým väčšie je trenie a tak rýchlosť smerom k brehu klesá rýchlejšie.
...

Kľúčové slová:

výpočet

stokes

stokesova metóda

meranie

dynamické metóda

koeficient

vnútorné trenie

kvapalina

kvapaliny

trenie

dynamický koeficient

viskozita

hustota



Obsah:
  • tabuľka
    vzorce
    výpočet
    výpočet kombinovanej štandardnej neistoty

Zdroje:
  • Prednášky
  • Poznámky
  • Výpočty
  • Skriptá