Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Teória práva - výcuc (Normativita, Špecifické znaky právnych noriem, Štruktúra, pôsobnosť a triedy právnych noriem...)

«»
Prípona
.zip
Typ
študijný materiál
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
2,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
48290
Posledná úprava
15.02.2023
Zobrazené
245 x
Autor:
Zarkiss
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Právny formalizmus v demokratickom a právnom štáte

Právnici hľadajú právo v špecifických tlačovinách, knihách, databázach či na webových stránkach. Pre právnikov je v prvom rade dôležitý pôvod informácie, až potom jej obsah. Určité normy považujú za právne nie preto, že sú rozumné či spravodlivé, ale preto, že ich našli napríklad v Zbierke zákonov či v Úradnom vestníku EÚ. Právnici sú do určitej miery formalisti.

Argumenty v prospech právneho formalizmu:

i) Dobrovoľné podriadenie sa autorite zákonodarcu je jediným spôsobom, ako zabezpečiť spoluprácu medzi ľuďmi s odlišnými svetonázormi, a to dokonca aj keď pripustíme, že sám zákonodarca sa môže v niektorých otázkach mýliť. V mnohých prípadoch je lepšie mať aspoň nejaké riešenie (aj s rizikom, že je nesprávne), ako nemať riešenie vôbec žiadne.

ii) Pokiaľ sú pravidlá vytvorené demokratickým spôsobom, potom ich striktné uplatňovanie potvrdzuje vládu väčšiny, resp. rovnosť všetkých. Totiž osobné postrehy právnikov o morálnosti či užitočnosti zákonov nie sú fundovanejšie ako postrehy ktoréhokoľvek iného občana. V demokracii však tieto postrehy majú váhu vo voľbách, nie v súdnom procese.

iii) Striktným uplatňovaním pravidiel sa potvrdzuje nielen vláda väčšiny, ale aj vláda pravidiel. Výhody vlády pravidiel (F. Schauer): a) predvídateľnosť ľudského správania, osobitne štátnych orgánov; b) zvýšenie efektivity rozhodovacích procesov; c) znižuje sa riziko chybovosti úradných rozhodnutí; d) zvyšuje sa systémová stabilita právneho poriadku; e) ide o účinný prostriedok deľby moci...

Limity právneho formalizmu:
Predstavme si šoféra, ktorý prekročil rýchlosť, aby zachránil svojho spolujazdca. V tomto prípade je striktné lipnutie na pravidle kontraproduktívne, pretože: i) ide o výnimočnú situáciu; ii) nie je tu spor o účel porušeného pravidla; iii) v rozvinutom právnom poriadku pravidlá často obsahujú aj svoje vlastné výnimky. Teda ak sa pravidlá majú aplikovať striktne, nevyhnutne to neznamená, že sa musia aplikovať slepo, mechanicky, bez ohľadu či dokonca priamo v rozpore s ich účelom a na nápadne neúmernú ťarchu ich adresátov.
...

Kľúčové slová:

právo

teória práva

právna norma

pramene práva

právny poriadok

medzinárodné právo

tvorba práva

aplikácia práva

právne vzťahy

interpretácia práva

právny predpis

legislatíva

skutkový stav



Obsah:
  • Normativita
    Špecifické znaky právnych noriem
    Štruktúra, pôsobnosť a triedy právnych noriem
    Pramene práva
    Právny poriadok
    Medzinárodné právo, európske právo a právne kultúry
    Tvorba práva
    Aplikácia práva
    Realizácia práva v právnych vzťahoch
    Interpretácia práva

Zdroje:
  • prednášky
  • semináre
  • prezentácie
  • poznámky
  • odborná literatúra