Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Vypracované štátnicové otázky - blok ekonómia

«»
Prípona
.doc
Typ
štátnicové otázky
Stiahnuté
49 x
Veľkosť
1,4 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
37674
Posledná úprava
10.08.2011
Zobrazené
2 817 x
Autor:
filip.jahic
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Vypracované štátnicové otázky z Ekonómie na VŠEMVS, školský rok 2010/2011. Niektoré z otázok na ukážku:

5. Rovnováha firmy v podmienkach dokonalej konkurencie. Rovnováha firmy v podmienkach nedokonalej konkurencie (monopol, oligopol a monopolistická konkurencia).

Dokonalá konkurencia
Neoklasická analýza správania sa firmy v podmienkach d.k. predpokladá ,že na príslušný čiastkový trh vstupuje veľký počet malých výrobcov vyrábajúci homogénny output. Cena je na danom trhu určená trhovým dopytom a ponukou. V podmienkach d.k. firma nie je schopná ovplyvniť cenu. Jej dopyt je nekonečne elastický – za túto cenu môžu predať ľubovolné množstvo produkcie.
K vymedzeniu rovnováhy firmy je potrebné poznať kategórie prímov.
A. Celkový príjem(TR) – všetky peňažné prímy ktroé firma dosiahne za predaný output. TR = P. Q
P = cena produkcie Q = output firmy
B. Priemerný príjem(AR) – príjem firmy pripadajúci na jednotku outputu. Počíta sa jako podiel celkového prímu a outputu. AR = TR/Q = (P.Q):Q = P
C. Hraničný príjem(MR) – dodatočný príjem ktorý firma dosiahne ak zvýši objem ouputu o jednu jednotku.
MR = ∆TR/∆Q
Rovnováha firmy v krátkom období = Podminkou je rovnosť hraničných nákladov a prímov. VET str 100
Rovnováha firmy v podmienkach nedokonalej konkurencie
Príčiny nedokonalosti trhu

Nedokonalá konkurencia
Dôvodom:
a) úspory s veľko výroby - v niektorých odvetviach z rastom objemu produkcie klesajú priemerné aj hraničné náklady
b) diferenciácia produktu - produkt nie je rovnorodý, jednotlivé statky sa odlišujú kvalitou(nedokonalá konkurencia- príčina zlyhania trhu)
...

10. Medzinárodná ekonomická integrácia, príčiny jej vzniku, podstata a formy na mikroúrovni a makroúrovni. Európska únia a súčasny stav.
Formy ekonomickej integrácie môžu byť
1) Pásmo voľného obchodu členské krajiny medzi sebou nepoužívajú clá, ani kvantitatívne obmedzenia, voči nečlenským krajinám si každá krajina ponecháva vlastné colné tarify
2) Colná únia zostávajú opatrenia z pásma voľného obchodu, avšak voči nečlenským krajinám sa používajú spoločné colné tarify
3) Spoločný trh ponecháva všetky opatrenia colnej únie a umožňuje ďalej voľný pohyb tovaru, služieb, kapitálu a pracovných síl
4) Hospodárska únia pokračuje v opatreniach spoločného trhu a koordinuje, harmonizuje a vytvára spoločné hosp. politiky
5) Menová únia naviac k hospodárskej únii má aj spoločnú menu, pravidlá peňažného obehu a spoločnú menovú politiku niektorí autori uvádzajú aj politickú úniu, ktorá by bola najvyšším stupňom ekonomickej integrácie.

Príčiny ekonomickej integrácie
...

Kľúčové slová:

štátnicové otázky

ekonómia

trh

konkurencia

hospodárska politika

poisťovníctvo



Obsah:
  • 1. Predmet ekonómie a jej metodológia /pozitívna a normatívna ekonómia, mikroekonómia a makroekonómia, metódy skúmania ekonómie/
    2. Základné problémy organizácie ekonomiky a tri základné otázky - čo vyrábať, ako vyrábať a pre koho vyrábať. základné ekonomické zákony a ich charakter.
    3. Trhový mechanizmus a jeho fungovanie /proces utárania dopytu, proces utvárania ponuky a proces utvárania ceny, prípady trhovej nerovnováhy/. Nedostatky a nedokonalosti trhu.
    4. Správanie spotrebiteľov a utváranie dopytu. kardinálny a ordinálny prístup k rovnováhe spotrebiteľa.
    5. Rovnováha firmy v podmienkach dokonalej konkurencie. Rovnováha firmy v podmienkach nedokonalej konkurencie (monopol, oligopol a monopolistická konkurencia).
    6. Kolobeh v makroekonómii a meranie výkonnosti ekonomiky – tok produktov a tok dôchodkov. Produkčná, výdavková a dôchodkova metóda merania makroekonomických výsledkov. Makroekonomické veličiny – HDP a HP, ČDP a ČNP, ND, NEW, HDI.
    7. Vzťahy medzi spotrebou, úsporami a investíciami. spotrebná funkcia a funkcia úspor. Investície a prvky ovplyvvnňujúce ich veľkosť,dôchodkotvorný a kapacitotvorný efekt.
    8. Hospodárska politika - jej podstata , ciele a nástroje. Úloha štátu v trhovej ekonomike. Keynesovský, neokeynesovský a konzervatívny typ hospodárskej politiky.
    9. Nezamestnanosť – jej meranie a formy. dobrovoľná a nedobrovoľná nezamestnanosť, pirodzená miera nezamestnanosti. Sociálne a ekonomické dôsledky nezamestnanosti.
    10. Medzinárodná ekonomická integrácia, príčiny jej vzniku, podstata a formy na mikroúrovni a makroúrovni. Európska únia a súčasny stav.
    12. Európsky menový systém (EMS), jeho základne charakteristiky, podmienky vstupu do európskej menovej únie. Európska menová jednotka ECU ako predchodca eura, rozdiely medzi nimi, prvky EMS.
    13. Európsky systém censtrálnych bánk, ciele a nástroje menovej politiky eurosystému, európska centrálna banka, nástroje menovej politiky NBS po 1. januári 2009.
    14. Predmet teórie financií, členenie a ich funkcie, objektívna a subjektívna stránka financií, finančný systém, jeho funkcie a nástroje.
    15. Peňažná zásoba, ponuka a dopyt po peniazoch, peňažná rovnováha, penazne agregáty, ich štruktúra a využitie v menovej politike.
    16. Inflácia, jej členenie, miera inflácie a meranie inflácie v eú a v eurozóne
    18. Záladné aspekty podnikateľskej činnosti obchodných bánk, sytematizácia bankových produktov, cena bankových produktov. Súvaha, výsledovka a zásady riadenia obchodných bánk.
    19. Poisťovníctvo, funkcie a kategórie poistenia a ich základné charakteristiky. Sociálne, zdravotné postenie, produkty životného poistenia a neživotného postenia.