Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Vypracované štátnicové otázky - 3 bloky: Ekonómia, Manažment, Verejná správa

«»
Prípona
.docx
Typ
štátnicové otázky
Stiahnuté
88 x
Veľkosť
0,9 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
40381
Posledná úprava
10.06.2012
Zobrazené
2 898 x
Autor:
magdalena.bocova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Vypracované, krásné prehľadné otázky z troch blokov (každý blok obsahuje 20 otázok) Ekonómia, Manažment, Verejná správa.

1. BLOK – EKONÓMIA
(Všeobecná ekonomická teória, Financie a mena)

1. Predmet ekonómie a jej metodológia (pozitívna a normatívna ekonómia, mikroekonómia a makroekonómia, metódy skúmania ekonómie).
2. Základné problémy organizácie ekonomiky a tri základné otázky – čo vyrábať, ako vyrábať a pre koho vyrábať. Základné ekonomické zákony a ich charakter.
3. Trhový mechanizmus a jeho fungovanie (proces utvárania dopytu, proces utvárania ponuky a proces utvárania ceny, prípady trhovej nerovnováhy). Nedostatky a nedokonalosti trhu.
4. Správanie spotrebiteľa a vytváranie dopytu. Kardinálny a ordinálny prístup k rovnováhe spotrebiteľa.
5. Rovnováha firmy v podmienkach dokonalej konkurencie. Rovnováha firmy v podmienkach nedokonalej konkurencie (monopol, oligopol a monopolistická konkurencia).
6. Kolobeh v makroekonómii a meranie výkonnosti ekonomiky – tok produktov a tok dôchodkov. Produkčná, výdavková a dôchodková metóda merania makroekonomických výsledkov. Makroekonomické veličiny...
7. Vzťahy medzi spotrebou, úsporami a investíciami. Spotrebná funkcia a funkcia úspor. Investície a prvky ovplyvňujúce ich veľkosť, dôchodkotvorný a kapacitotvorný efekt.
8. Hospodárska politika - jej podstata, ciele a nástroje. Úloha štátu v trhovej ekonomike. Keynesovský, neokeynesovský a konzervatívny typ hospodárskej politiky.
9. Nezamestnanosť- jej meranie a formy. Dobrovoľná a nedobrovoľná nezamestnanosť. Prirodzená miera nezamestnanosti. Sociálne a ekonomické dôsledky nezamestnanosti.
10. Medzinárodná ekonomická integrácia, príčiny jej vzniku, podstata a formy na mikroúrovni a makroúrovni. Európska únia a súčasný stav. 11. Medzinárodný menový systém a jeho vývoj. Bretton-woodský menový systém a Kingstonský menový systém - princípy ich fungovania a riešenie medzinárodných menových vzťahov po páde Kingstonského systému.
12. Európsky menový systém (EMS), jeho základné charakteristiky, podmienky vstupu do Európskej menovej únie. Európska menová jednotka ECU ako predchodca EURA, rozdiely medzi nimi, prvky EMS.
13. Európsky systém centrálnych bánk, ciele a nástroje menovej politiky Eurosystému, Európska centrálna banka, nástroje menovej politiky NBS po 1.januári 2009.
14. Predmet teória financií, členenie a ich funkcie, objektívna a subjektívna stránka financií, finančný systém, jeho funkcie a nástroje.
15. Peňažné zásoba, ponuka a dopyt po peniazoch, peňažná rovnováha. Peňažné agregáty, ich štruktúra a využitie v menovej politike. 16. Podstata, formy a členenie inflácie z rôznych hľadísk. Meranie a vykazovanie inflácie. Inflácia, deflácia a dezinflácia. Cenové indexy a meranie inflácie v Európskej únii.
17. Menová politika – ciele a nástroje. Typy menovej politiky – reštriktívna a expanzívna. Teoretické prístupy.
18. Základné aspekty podnikateľskej činnosti obchodných bánk, systematizácia bankových produktov, cena bankových produktov. Súvaha, výsledovka komerčnej banky, riziká bankového podnikania.
19. Poisťovníctvo, funkcie a kategórie poistenia a ich základné charakteristiky. Sociálne, zdravotné poistenie, produkty životného poistenia a neživotného poistenia.
20. Štátny rozpočet – rozpočtový proces a rozpočtová klasifikácia, štruktúra štátneho rozpočtu, príjmy a výdavky.

2. BLOK – MANAŽMENT
(Manažment, Personálny manažment, Marketing)

1. Podstata a významy (chápania) pojmu manažment. Manažment ako praktická činnosť a veda. Základné systémy manažmentu vo svete a príčiny ich existencie.
2. Hlavné koncepcie (“školy”) západného manažmentu. Ich vývoj a prínos pre rozvoj teórie a praxe riadenia.
3. Úloha rozhodovania v manažmente, druhy rozhodovacích procesov a ich dôsledky. Časový priebeh rozhodovania...
4. Význam informácie pre rozhodovanie v manažmente. Definovanie pojmu informácie podľa účelu. Klasifikácia informácií a jej zmysel. Úloha a obsah informačného systému organizácie.
5. Charakteristika úlohy a obsahu plánovania ako východiskovej manažérskej funkcie. Druhy plánovania. Fázy strategického manažmentu. Druhy stratégií na úrovni organizácie.
6. Podstata a úlohy organizácie a organizačnej štruktúry. Modely organizačného členenia (departmentizácie) organizácie. Typy organizačných štruktúr podľa deľby rozhodovacej právomoci. 
7. Organizačná štruktúra podľa druhov útvarov a ich vzťahov. Tradičné a cieľovo programové organizačné štruktúry. úloha tímov v riadení.
8. Podstata a obsah vedenia ľudí. Základné prístupy k vymedzeniu efektívneho vedenia ľudí. Štýly vedenia. Úloha a druhy komunikácie v činnosti manažérov. Klasifikácia manažérov...

Kľúčové slová:

ekonómia

všeobecná ekonomická teória

financie a mena

manažment

marketing

personálny manažment

ekonomika verejného sektora

teória organizácia a riadenie verejnej správy



Obsah:
  • ...
    9. Pojem personálneho manažmentu. Hlavný cieľ, základné úlohy a funkcie personálneho manažmentu. Subjekty, ktoré sa podieľajú na personálnom manažmente organizácie.
    10. Podstata a význam získavania a výberu zamestnancov. Proces získavania pracovníkov, voľba zdrojov uchádzačov o zamestnanie a základné metódy získavania zamestnancov.
    11. Systém odmeňovania zamestnancov v organizáciách. Podstata mzdového systému a nástroje, prostredníctvom ktorých sa realizujú ciele mzdovej politiky.
    12. Podstata a ciele hodnotenia pracovného výkonu zamestnancov. Uplatňované kritériá a metódy hodnotenia. Subjekty, ktoré vstupujú do hodnotenia výkonu zamestnancov.
    13. Podstata a význam vzdelávania a rozvoja zamestnancov v organizácii. Cyklus vzdelávania a rozvoja zamestnancov a aktivity, ktoré zahŕňa. Riadenie a rozvoj kariéry zamestnancov.
    14. Pojem marketing a základné prístupy k nemu. Význam tvorby marketingovej koncepcie pre organizáciu (potreby, želania, dopyt, ....).
    15. Význam a možnosti uplatnenia cieleného marketingu pri obsluhe trhov konečného spotrebiteľa. Proces realizácie cieleného marketingu – segmentácia trhu, výber cieľových skupín a tvorba trhovej pozície.
    16. Model spotrebiteľského správania sa na trhu konečného spotrebiteľa a vplyv faktorov ovplyvňujúcich jeho nákupné správanie. Proces nákupného rozhodovania sa spotrebiteľa.
    17. Rozhodnutia produktového manažéra týkajúce sa jednotlivých produktov (vlastnosti, dizajn, etiketa), produktového radu (predlžovanie, skracovanie) a produktového mixu (šírka, dĺžka, hĺbka).
    18. Jednotlivé nástroje komunikačného mixu a porovnanie ich výhod a nevýhod.
    19. Proces tvorby ceny ako prvku marketingového mixu (faktory ovplyvňujúce rozhodnutia o cene, stratégie a taktiky cenových úprav).
    20. Charakterizujte služby ako špecifický prostriedok uspokojovania ľudských potrieb (vlastnosti služieb a ich vplyv na marketingovú stratégiu, marketingový mix v službách).

    3. BLOK – EKONOMIKA VEREJNÉHO SEKTORA
    (Teória, organizácia a riadenie VS, Ekonomika verejného sektora)
    1. Predmet a obsah ekonómie a ekonomiky verejného sektora.
    2. Ekonomické dôvody existencie štátu. Makroekonomické, mikroekonomické a mimoekonomické dôvody zlyhania trhu a potreba zásahov štátu. Základné príčiny existencie verejného sektora v trhovej ekonomike.
    3. Verejné statky ako spoločensko-ekonomická kategória. Kritériá vymedzenia verejných statkov. Klasifikácia statkov na: súkromné a verejné, čisté a zmiešané.
    4. Subjekty verejného sektora (organizačné subjekty a subjekty poskytujúce verejné statky: verejné podniky, verejnoprospešné organizácie, inštitúcie a fondy).
    5. Verejno-súkromné partnerstvá (PPP) – spôsob zabezpečovania verejných statkov.
    6. Podstata služieb a ich vlastnosti (nemateriálnosť, neoddeliteľnosť, variabilita a neskladovateľnosť). Postavenie a funkcie služieb v ekonomike.
    7. Verejná voľba – nástroj riadenia verejného sektora, subjekty verejnej voľby (voliči, politici, byrokracia a záujmové skupiny) a ich záujmy vo volebnom procese.
    8. Postavenie a záujmy byrokracie vo verejnom sektore, príčiny jej neefektívnosti.
    9. Podstata a zdroje korupcie vo verejnom sektore.
    10. Postavenie technickej infraštruktúry vo verejnom sektore (vodné hospodárstvo, odpadové hospodárstvo, energetika, plynárenstvo a tepelné hospodárstvo).
    11. Predmet teórie verejnej správy a základné otázky jej skúmania. Vzťah teórie verejnej správy k iným vedným odborom (právnym vedám, ekonomickým vedám, k politológii a verejnej politike).
    12. Kritériá rozlíšenia súkromnej a verejnej správy. Verejná správa vo svetle teórie deľby štátnej moci. Funkčné a organizačné vymedzenie verejnej správy.
    13. Teoretické vymedzenie organizačnej štruktúry verejnej správy, formálne a neformálne štruktúry, technicko-organizačné princípy výstavby verejnej správy. Hierarchický a participačný model verejnej správy.
    14. Dualita, integrita a symetria v modeloch usporiadania vzťahov medzi štátnou správou a samosprávou (duálny, integrovaný a zmiešaný model), ich uplatnenie vo verejnej správe SR.
    15. Postavenie štátnej správy v systéme verejnej správy, činnosti a organizačná štruktúra. Aktuálna organizačná štruktúra štátnej správy v SR.
    16. Základné črty, hodnotové atribúty a európske štandardy územnej samosprávy (Európska charta miestnej samosprávy a Európska charta regionálnej samosprávy). Postavenie územnej samosprávy v systéme verejnej správy v SR.
    17. Podstata a základné príčiny reforiem verejnej správy v Európe. Základné stratégie reforiem verejnej správy...
    18. Podstata, ciele, formy, silné a slabé stránky decentralizácie verejnej správy, proces a formy decentralizácia verejnej správy v SR.
    19. Základné dimenzie optimálnej veľkosti sídla, konsolidácia sídelnej štruktúry a jej základné formy, ako predpoklad komunálnej reformy. (najdôležitejšia otázka)
    20. Príčiny reformy verejnej správy na Slovensku, charakteristika základných zmien v systéme verejnej správy od r. 1990 po súčasnosť.

Zdroje:
  • Rôzna literatúra