Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

2. blok - Malé a stredné podnikanie

«»
Prípona
.doc
Typ
štátnicové otázky
Stiahnuté
18 x
Veľkosť
0,4 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
45214
Posledná úprava
30.06.2014
Zobrazené
1 370 x
Autor:
dk3011
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Rodinné podniky v rámci malého a stredného podnikania. Ich úloha, význam z makroekonomického hľadiska pre štát. Dôvody vzniku rodinných podnikov, ich osobná úloha medzi malými a strednými podnikmi.
Rodinné podniky majú v Európe dlhú tradíciu a zohrávajú významnú úlohu v hospodárstve európskych krajín. Hospodárstvo trhových ekonomík sa opiera predovšetkým o malé a stredné podniky, ktoré nie sú až tak náchylné na výkyvy svetových trhov. V malých a stredných podnikoch je rovnako zamestnaná väčšina populácie.
Podnikanie formou rodinných podnikov nemusí byť nevyhnutne naviazané na malé a stredné podniky. Môže sa jednať rovnako aj o veľké spoločnosti, vlastnené jednou rodinou po generácie. Táto zväčša firmu založila a postupne rozvíjala až do súčasnej podoby. Rodinnými podnikmi napriek tomu chápeme poväčšine drobné podniky, kde nachádzajú zamestnanie členovia jednej rodiny, z pokolenia na pokolenie.
Na Slovensku má podnikanie formou rodinných podnikov oproti ostatným krajinám západnej Európy menšie zastúpenie. To bolo spôsobené prerušením tejto tradície predošlým režimom, kolektivizáciou a zoštátňovaním majetku. V západnej Európe môžeme vidieť širokú škálu rodinných podnikov. Môže sa jednať o malé remeselné dielne, veľké výrobne, rodinné hotely, penzióny, reštaurácie, hostince a iné. V Rakúsku sú mnohé hotely a penzióny v turistických oblastiach práve v majetku jednej rodiny, ktorá spolupracuje na udržiavaní chodu rodinného podniku. Jedná sa o úplne bežnú prax, ktorá si udržuje kontinuitu už po desaťročia. U nás sú rodinné podniky po revolúcii opäť vo fáze vznikania. Nevýhodou bolo prerušenie tejto tradície po mnoho rokov, čo malo neblahé následky na celú ekonomiku krajiny.
Obrovskou výhodou malých a stredných podnikov je ich prispôsobivosť na zmeny na trhu. Veľké podniky len ťažko menia výrobu, systém a distribučné cesty. Omnoho jednoduchšie sa aplikujú zmeny pri malých podnikoch. Pozitívom rodinných podnikov je zasa vysoká kvalita práce, ktorá súvisí s tým, že pracovníci podniku sú zároveň aj jeho majiteľmi a teda dbajú na dodržiavanie istých štandardov kvality, čo následne vedie k prosperite celého podnikania. Takíto zamestnanci majú vysoký stupeň zodpovednosti a sebakontroly, keďže pracujú vo vlastnom biznise a ich pracovný výkon sa odrazí následnej aj v ziskovosti a ich mzdách. RP tvoria dôležitý pilier národných ekonomík, majú významný podiel na tvorbe HDP, vo viacerých štátoch prekračujúci až 50%HDP
Dôvody vzniku RP:
1. nadšenie majiteľa a celej rodiny, odhodlanosť riskovať aj s vedomím, že finančný prospech sa dostaví až po určitom čase - a pracovať bez ohľadu na pracovný čas
2. nezáleží im na dosiahnutí krátkodobého zisku, ale na dlhodobej prosperite a vytvorení trvalých hodnôt
3. majitelia RP budujú svoje podnikanie tak, aby prinieslo prospech aj ich potomkom
4. táto špecifická vlastnosť je zárukou, že RP tvoria stabilné a dôležité piliere národných ekonomík
5. na druhej strane však vysvetľuje aj nutnosť zaoberať sa ich špecifickými problémami a podporovať ich rast a stabilitu najmä v globálnej hospodárskej kríze

Kľúčové slová:

Rodinné podniky

Osobný manažment

Tímová práca

Spoločenská zodpovednosť



Obsah:
  • 1. Rodinné podniky v rámci malého a stredného podnikania. Ich úloha, význam z makroekonomického hľadiska pre štát. Dôvody vzniku rodinných podnikov, ich osobná úloha medzi malými a strednými podnikmi.
    2. Najstaršie rodinné podniky na svete, vymenujte krajiny v ktorých sa nachádza najväčší počet rodinných podnikov, spoločné znaky týchto krajín.
    3. Rodinné podniky, historické genéza rodinných podnikov na území dnešného Slovenska. Náčrt základných historických medzníkov v rodinnom podnikaní počas 20.storočia na území dnešného Slovenska. Javy a dejinné skutočnosti, ktoré ovplyvnili tento druh podnikania. Dopad zániku tejto formy podnikania pre štát a spoločnosť. Aplikujte sa územie Slovenska.
    4. Definícia rodinných podnikov, kritériá pre zadefinovanie malého a stredného podniku za rodinný podnik. Uveďte príklady bývalých ako aj súčasných rodinných podnikov na území Slovenska, ich fungovanie a prínos pre štát a spoločnosť/verejnosť.
    5. Uveďte dôvody vzniku a zániku rodinných podnikov na Slovensku. Poukážte na dopady ich zániku pre spoločnosť. Uveďte stimuly zo strany štátu.
    ...
    ...
    ...
    21. Manažér a vodca, vzťah právomoci a moci, rozdiely medzi manažérom a vodcom, charakteristika vodcu.
    22. Riadenie talentov (talent manažment), proces talent manažmentu, typy rozvojových programov.
    23. Tímová práca, pracovný tým, zostavenie tímu, klasifikácie tímov, charakteristiky efektívneho tímu, tímové role.
    24. Pracovná porada, predpoklady efektívnosti porady, poslanie pracovných porád, úlohy účastníkov porád, pravidlá efektívneho vedenia porád.
    25. Spoločenská zodpovednosť podnikov (SZP), piliere SZP, typy SZP voči stakeholderom, výhody, ktoré prináša SZP, argumenty proti SZP vnímané podnikmi.