Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Sociálna psychológia

«»
Prípona
.doc
Typ
skriptá
Stiahnuté
6 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
25876
Posledná úprava
20.07.2009
Zobrazené
1 887 x
Autor:
bimbulka
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Z histórie sociálnej psychológie

Sociálna psychológia je pomerne mladou vedou jej vznik môžeme zaevidovať na začiatok 20. storočia. Človek je tvor spoločenský a preto ho nemožno študovať len ako bytosť sociálne determinovanú, a jeho psychologické podstatu je potrebné vnímať v kontexte spoločenských podmienok.
Vznik sociálnej psychológie je podmienený existenciou a rozvojom kapitalistickej spoločnosti predovšetkým s búrlivým rozvojom sociálneho hnutia tejto doby. Vzťah sociálnych vzťahov v pracovných skupinách, na výrobné výsledky si vynútila objektívnu potrebu prehĺbenia poznatkov o vzájomných vzťahoch medzi jednotlivými členmi pracovnej skupiny. ( príklad podniku v USA z prednášky) Hlavný podnet na vznik sociálnej psychológie vychádza z výrobnej sféry, kde sa ukázalo, že pozitívny vzťah k práci, motivácia, nie sú odvodené len od výšky mzdy, dozoru alebo sankciovania, ale aj od ich postojov k výrobných podkov.
Viacerí sociálni psychológovia vychádzajú z toho, že experimentálna sociálna psychológia sa stáva vedeckou disciplínou až vtedy keď si začína všímať ako sa indivíduum mení, ako mení svoje správanie a postoje v prítomnosti iných ľudí.


Kľúčové slová:

predmet

význam

metody sociálne psychologie