Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Znaky a významy, semiotika, semiotický trojuholník; znak ikonický, indexový, symbolický, označované, označujúce, kódy a konvencie, kódovanie a dekódovanie, konštrukcie významov

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
7 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
41410
Posledná úprava
21.01.2013
Zobrazené
1 959 x
Autor:
nicol.sabolova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Úvod
V tejto seminárnej práci sa budeme venovať znakom a významom v texte, semiotike, ktorá sa týmito znakmi zaoberá. Povieme si niečo o rozdelení znakov, o tom ako sa kódujú a dekódujú, aké konvencie platia pri zostavovaní textu a ako sa konštruujú významy.

Znaky a významy
Každú mediovanú informáciu môžeme považovať za nejaký druh textu. Každý text sa dá čítať. Je potrebné len odhaliť podľa čoho je text zostavený aby sme mohli zistiť, čo znamená. Tento text závisí na znakoch a kódoch.

Znak je niečo zmyslovo vnímateľné, niečo, čo zastupuje niečo iné než samé seba. Znak môže na niečo odkazovať alebo namiesto niečoho stáť. Znak teda niečo reprezentuje, zastupuje. Pritom ale existuje niekto, kto si tento vzťah zastupovania, reprezentácie či referencie uvedomuje.

Na vysvetlenie významu znaku slúži niekoľko teórií:
1. referenčná teória významu – táto teória hovorí, že význam znaku je definovaný vo vzťahu k referentovi; predpokladá, že referent znaku „vtláča“ istý význam
2. relačná teória významu – hovorí, že význam je výsledkom diferencií znakov v určitom systéme; Saussure sa sústredil najmä na negatívne vymedzenie znaku (znak je vlastne všetkým tým, čím nie je) 
...

Kľúčové slová:

semiotika

kódovanie

dekódovanie

znaky



Obsah:
  • Úvod
    Znaky a významy
    Na vysvetlenie významu znaku slúži niekoľko teórií
    Semiotika
    Kódovanie a dekódovanie
    Kódy a konvencie
    Konštrukcia významu

Zdroje:
  • BURTON, G.JIRÁK, J.: Úvod do studia médií. Brno, 2001
  • MCQUAIL, D.:Úvod do teorie masové komunikace. Praha, 1999
  • KRÁL, A.; SABOL, J.: Fonetika a fonológia. Bratislava, 1989