Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Z dejín politického myslenia - starovek

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
4 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
10464
Posledná úprava
05.06.2019
Zobrazené
1 575 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Na konci 2.tisícročia pred našim letopočtom boli už veľké impériá Blízkeho Východu na úpadku. Nové civilizačné centrum vytvárajú grécke kmene, ktoré sa usádzajú na Peloponézskom polostrove a v ďalších oblastiach Stredozemného mora. Osady, ktoré vznikali boli iba oázami v horskom masíve.
Chudoba neúrodnej gréckej zeme bola sčasti vykompenzovaná dobrou klímou a prímorskou polohou. Hory Pindu a Olympu oddeľovali helénsky svet od Európy, ale množstvo ostrovov Egejského mora bolo pre Grékov prirodzeným mostom do Malej Ázie, základom námorníctva, obchodnej výmeny a kolonizácie úrodných krajín susedov.
Antické Grécko obklopovala fenická kultúra s centrom v Kartágu, etruská kultúra, neskôr kultúra rímska a v zaalpskom pásme galská. V severovýchodnej oblasti to bola kultúra skýtska, vo východnej perzská, sýrska, z juhovýchodu egyptská. Gréci veľmi skoro nadviazali kontakt so stredozemnými kultúrami a svojsky sa s nimi vyrovnávali. To bol jeden z dôvodov, prečo tento kočovný Ľud dokázal pred svetom vytvoriť jednu z najsvetlejších kapitol histórie.
Grécko sa stalo kolískou európskej civilizácie, základom jej filozofického myslenia. Práve tak filozofia politiky a teória práva dodnes nadväzujú na elementárne kategórie, ktoré vypracovali Gréci, pokračujú vo veľkých diskusiách o štáte a práve, ktoré oni otvorili.

Kľúčové slová:

právne myslenie

Sokrates

Platón

filozofické myslenie

Grécko

Olymp

Kleisténova reforma

demokracia

Protagoras

Georgias



Obsah:
  • 1. Úvod
    2. Vznik európskeho politického a právneho myslenia
    3. Antropologické obdobie.
    4. Sokrates
    5. Platón
    6. Aristoteles
    Použitá literatúra

Zdroje:
  • Krsková Alexandra: Náčrt dejín európkeho politického a právneho myslenia, ACEpress PF UK Bratislava, 1992
  • Xenofon: Grécke dejiny, Tatran Bratislava, 1985