Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Verejnoprávnosť televízie a jej poslanie v porovnaní s inými televíziami na našom trhu

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
17 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14269
Posledná úprava
24.08.2022
Zobrazené
1 303 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Potreba verejnoprávneho média

Televízia je najrozšírenejším a najúčinnejším masovým médiom. Ako takéto médium má veľkú silu v ovplyvňovaní a tvorení názorov obyvateľstva. Preto je potrebné aby štát určitou formou intervenoval do fungovania televízie a televízneho vysielania. Najviditeľnejším zásahom je práve verejnoprávna televízia ktorá je základom pre fungovanie duálneho vysielania.

Základným a všeobecným cieľom verejnoprávnej televízie (na rozdiel od komerčnej), by mala byť snaha vysielať pre všetkých. Malo by ísť o všeobecný úžitok. Pokiaľ ide o financovanie, prvoradým motívom nie je zisk, ale pokrytie nákladov . Samozrejme, ak takáto inštitúcia dosiahne zisk, je to veľmi dobré pre rozšírenie možnosti poskytovania ďalších služieb vo verejnom záujme, či rozšírenia a skvalitňovania pôvodných, vlastných programov.

Verejnoprávnosť

Všeobecná a rozšírená definícia verejnoprávnej inštitúcie hovorí, že ide o právnickú osobu, ktorá hospodári s vlastným majetkom. Kvôli zachovaniu nezávislosti býva odrezaná od štátneho rozpočtu a žije hlavne z koncesionárskych poplatkov . Vlastníkom je verejnosť a orgán, alebo orgány, ktoré majú právo ju kontrolovať sú nezávislé od štátnej, teda politickej moci.
Pokiaľ ide o druhy televízií, v súčasnosti ešte existujú štátom zriadené a samozrejme komerčné televízie.

V slovenskom právnom systéme je verejnoprávna televízia definovaná ako „národná, nezávislá, verejnoprávna, informačná, kultúrna a vzdelávacia inštitúcia“, ktorej poslaním je „slúžiť verejnosti tvorbou a šírením programov založených na zásadách demokracie, humanizmu, etiky, pravdivosti, nezávislosti, profesionality a zákonnosti.“
...

Kľúčové slová:

Rada Slovenskej Televízie

orgány STV

STV

verejnoprávna televízia

televízia

verejnoprávnosť

masmédium

televízne vysielanie

vysielanie

retransmisia

koncesionárske poplatky

komerčná televízia



Obsah:
  • Potreba verejnoprávneho média
    Verejnoprávnosť
    Slovenská televízia (STV)
    Orgány STV
    Rada Slovenskej Televízie
    Dozorná komisia
    Generálny riaditeľ
    Použité zdroje

Zdroje:
  • B. Schellman a kol.: Media, Europa Sobotáles 2004, I. Vágner - Televizní zprávy....Argo 1997., Zákon zo 4. decembra 2003 o Slovenskej televízii, 308 / 2000 Z. z.
  • Zákon o vysielaní a retransmisii a o zmene zákona č. 195/2000 Z. z. o telekomunikáciách