Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Verejné príjmy a výdavky, verejné rozpočty, analýza SR.

«»
Prípona
.docx
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
48104
Posledná úprava
22.03.2022
Zobrazené
522 x
Autor:
vero.nika85
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Úvod

Neodmysliteľnou súčasťou nášho hospodárskeho života je finančný trh. Efektívne fungujúci finančný trh je zrkadlom ekonomiky. Z ďalšej časti treba spomenúť štát, ktorý je hlavným subjektom hospodárskej politiky. Nositeľmi hospodárskej politiky sú všetky inštitúcie, organizácie, ale aj jednotlivci, ktorí na základe svojich kompetencií alebo politickej moci formujú politické a ekonomické ciele a vytvárajú na ich dosiahnutie podmienky.

Všetky ekonomické subjekty a ovplyvňujúce faktory sa spájajú a tvoria našu spoločnosť. Avšak téma, ktorou sa budeme zaoberať súvisí s verejným sektorom. V nasledujúcich stranách si bližšie rozoberieme, čo to verejný sektor je, jeho nástroje a spôsob, ako funguje štát. V neposlednom rade sú dôležitou časťou nášho života dane - ako nás ovplyvňujú a či sú dostačujúce daňové odvody.

Verejné financie

V prvom rade by bolo potrebné ujasniť si daný termín a spôsob jeho používania. Verejnými financiami sa zaoberá fiškálna politika. Je to využívanie štátneho rozpočtu. Štátny rozpočet sa vyčleňuje koexistenciou verejného a súkromného sektora. Tieto sektory z hľadiska ich financovania sú členené nasledujúco na sektor financovaný zo súkromných prostriedkov, t.j. súkromných financií a sektor financovaný z verejných prostriedkov, čiže verejných financií. Avšak, táto práca sa zaoberá práve verejnými prostriedkami.

Medzi hlavné ekonomické funkcie štátu v trhovo orientovanej ekonomike patria:
...

Kľúčové slová:

príjem

financie

rozpočet

verejné financie

verejné príjmy

verejné výdavky

verejný sektor

verejný rozpočet

finančníctvo

analýza trhu

Slovenská republika

trh

finančný trh

ekonomika

fiškál



Obsah:
  • Úvod 3
    Verejné financie 4
    Verejné príjmy 5
    Verejné výdavky 7
    Verejné rozpočty 8
    Analýza verejných príjmov a výdavkov v Slovenskej republike 10

Zdroje: