Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Umenie starovekého Grécka (maliarstvo, sochárstvo, architektúra)

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
21 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
13548
Posledná úprava
21.04.2021
Zobrazené
3 973 x
Autor:
elisha777
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Z dlhých storočí, čo uplynuli od krétsko-mykénskych čias po klasickú dobu, nezachoval sa nám ani jeden nástenný alebo tabuľový obraz. Zachovalo sa však prekvapivé množstvo gréckych váz s maľbami.
Grécke maliarstvo nebolo spočiatku maliarstvom v dnešnom zmysle, ale len dekoratívnym doplnkom staviteľstva, sochárstva a keramiky. Na samostatné odvetvie sa vyvinulo až v prvej polovici 5. storočia pred n. l.
Maliari nemali veľmi pestrú paletu a obmedzovali sa na štyri farby: bielu, čiernu, červenú a žltú. Najstaršou ich technikou bola maľba na čerstvú omietku čiže freska. Neskôr k nej pribudla tempera pre maľbu na dreve, a potom aj na plátne, pri nej ako spojivo používali vaječný žĺtok, a napokon enkaustika, t.j. nanášanie rozpustených farieb zmiešaných s rozohriatym voskom. Námety maliari čerpali najmä z mýtov, ktoré boli, tak ako v poézii a sochárstve, skutočnou živnou pôdou ich umenia.
Vázové maliarstvo u Grékov považujeme za samostatný odbor, a pritom jeden z najvýznamnejších. Faktom je, že Gréci na vázové maľby nehľadeli ako na umelecké diela, ale ako na výrobky. Oni nevideli v umeleckej tvorbe nič výnimočné a pre prácu výtvarníkov i remeselníkov mali spoločný výraz techné (šikovnosť, pracovná činnosť, výroba).
Grécke vázy, na ktorých vykvitlo toto maliarske a kresliarske umenie, neboli nádoby pre bežnú kuchynskú a stolnú potrebu. Neboli to ani masové produkty hrnčiarov na uskladňovanie alebo dopravu obilia, oleja, vína atď. Vyrábali sa ako luxusné predmety pre trh, a to často dosť vzdialený. Používali sa pri slávnostných hostinách alebo pijatikách, ako ceny pre víťazov na pretekoch i ako náhrobné pomníky. Často slúžili len ako dekorácia, a túto funkciu si v gréckych domácnostiach zachovali dodnes.
...

Kľúčové slová:

Grécko

umenie

grécke umenie

kultúra

dejiny európskej kultúry

maliarstvo

maľba

grécke maliarstvo

sochárstvo

socha

grécke sochárstvo

grécka architektúra

váza

keramika

Myrón

Polykleitos



Obsah:
  • 1. Grécke maliarstvo -1-
    2. Grécke sochárstvo -3-
    3. Grécka architektúra -5-
    4. Použitá literatúra -9-
    5. Príloha -10-

Zdroje:
  • Zamarovský, V.: Grécky zázrak, Perfekt, Bratislava 2002
  • Pijoan, J.: Dejiny umenia, Ikar, Bratislava 2000
  • Koch, W.: Evropská architektura, Ikar, Bratislava 1998
  • Čornej, Bělina: Dějiny evropské civilizace I., Paseka, Praha 1999