Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Rozhodovanie v skrátenom vyšetrovaní

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
5 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
24821
Posledná úprava
30.05.2009
Zobrazené
1 371 x
Autor:
januliksk
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Samotný pojem rozhodovania možno chápať ako určitý logický a myšlienkový proces orgánov činných v trestnom konaní, ktorého výsledkom je rozhodnutie. V rámci trestného konania je potrebné zisťovať skutkový stav vecí v každom jeho štádiu, a to v rozsahu vzťahujúcom sa na predmet trestného konania a v rozsahu potrebnom na rozhodnutie. Zisťovanie a dokazovanie by nemalo presiahnuť mieru a rozsah, ktorý už nie je potrebný pre jeho rozhodnutie.
Práve rozhodnutia policajného orgánu v skrátenom vyšetrovaní zaujímajú významné miesto v procesných úkonoch počas celého trestného stíhania. Vydaniu rozhodnutia musí predchádzať preskúmanie podnetu z formálnoprávneho hľadiska, skúmanie a objasnenie skutku, ktorý s odohral v minulosti, pričom ho treba objektívne preukázať a zdokumentovať, tak aby bol úplným a vierohodným podkladom pre vydanie samotného rozhodovania.
Rozhodnutie orgánu činného v trestnom konaní možno charakterizovať ako procesný úkon, vyznačujúci sa zákonom presne určenými formálnymi a obsahovými náležitosťami, výsledkom ktorého je vznik, zmena alebo zánik práv, povinností alebo procesného postavenia subjektov trestného konania. Naj významnejšie sú rozhodnutia, ktorými sa rozhoduje a merite vecí, teda vo veci samej.

Kľúčové slová:

Rozhodovanie

vyšetrovanie