Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Psychohygiena (stres a duševné zdravie človeka)

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
97 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
13443
Posledná úprava
10.12.2020
Zobrazené
10 528 x
Autor:
jajaadi
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Psychohygiena je duševná hygiena, mentálna hygiena - súhrn podmienok potrebných na zabezpečenie duševného zdravia, psychickej pohody a výkonnosti. Psychohygiena môže byť:

1. Interdisciplinárny odbor (medicína, psychológia, sociálna psychológia, hygiena, filozofia), zaoberajúci sa skúmaním psychiky ľudí z hľadiska možnosti ich zaťaženia pri plnení pracovných, sociálnych, rodinných a sociálnych rolí. Zaoberá sa aj prevenciou psychických chorôb i stanovením predpokladov pre optimálnu činnosť človeka pri duševnej práci.
2. Súbor poznatkov, ktorý sa zameriava na optimalizáciu študijných i pracovných podmienok ako aj spôsobov, metód a techník vysporiadania sa s únavou a stresom.

Stres a záťaž sú odpradávna prirodzenou súčasťou ľudského života. Dnešná doba, ktorá je charakterizovaná vyspelou technickou civilizáciou, však spôsobuje rozsiahle a rýchle zmeny životného a pracovného štýlu. Život je tak menej prirodzený a pre človeka je ťažké ho efektívne zvládať. Dôkazom toho je okrem iného aj skutočnosť, že pojmy ako záťaž a stres sa stali bežnou súčasťou nášho každodenného jazyka.
Stres je nešpecifická odpoveď organizmu, prebieha ako tzv. všeobecný adaptačný syndróm charakteristický pre stresovú situáciu bez ohľadu na typ vyvolávajúceho podnetu ( stresoru ). Stres je vlastne nadmerná záťaž a stav prejavujúci sa špecifickou adaptačnou reakciou, ktorou mobilizuje odolnosť organizmu najmä produkciou tzv. adaptačných hormónov.
Záťaž je označenie najrôznejších zaťažujúcich faktorov vnútorného sveta, pre ktoré je charakteristická neobvyklosť, neočakávanosť, intenzita, resp. dlhé trvanie.
...

Kľúčové slová:

psychohygiena

stres

záťaž

duševná hygiena

mentálna hygiena

únava

WHO

duševné zdravie

spánok

REM

pozitívne myslenie

psychika



Obsah:
  • PSYCHOHYGIENA
    STRES A DUŠEVNÉ ZDRAVIE ČLOVEKA
    Duševné zdravie
    Predchádzanie stresu a záťaži
    Antistresový pohybový program
    Spánok
    Odpočinok
    Strava
    Relaxácia
    Dýchanie
    Pozitívne myslenie a organizácia času
    Alternatívne metódy zvládania stresu
    Zvládanie stresu (coping)
    Obranné mechanizmy zvládania

Zdroje: