Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Porovnanie frankfurtskej a birminghamskej školy

«»
Prípona
.pdf
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
10 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
40717
Posledná úprava
21.10.2012
Zobrazené
1 355 x
Autor:
trabalik.miroslav
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Práca sa venuje dvom teoretickým prúdom a to frankfurtskej a birminghamskej škole. Je v nej stručne načrtnutá história oboch škôl, ich vznik. Zahrnuté sú tu taktiež hlavné myšlienky predstaviteľov týchto škôl. Frankfurtskú zastupuje Theodore Adorno a jeho kritika ku kultúrnemu priemyslu, Herbert Marcuse poukazuje na úpadok vyššej kultúry a na jednorozmerného človeka a Walter Benjamin sa vyjadruje o epoche reprodukovateľnosti umeleckého diela. Z birminghamskej školy sú taktiež spomenutí traja predstavitelia a to zakladateľ Stuart Hall a kodovanie a dekódovani, vstupenec John Fiske a jeho komodity a kultúra a posledná autor nežnejšieho pohlavia Angela McRobbie bližšie približuje Stuarta Halla.

Kľúčové slová:

frankfurtská škola

birminghamská škola

kritická teória



Zdroje:
  • ADORNO, Theodor. 1975. „Cultural Industry Reconsidered.“ In: MARRIS, Paul – THORNHAM, Sue (eds.). 1999. Media Studies. A reader. Second Edition. Edinburg : Edinburg University Press, s. 31-37.
  • Benjamin, Walter. 1999. Iluminácie. Bratislava: Kaligram, 1991
  • CARNIE, Joseph. „Talking to the Centre: Different Voices in the Intellectual History of The Centre for Contemporary Cultural Studies (CCCS).“ [online]. [citované 2005-10-14]. Dostupné na: In: PLENCNER, Alexander. 2006. „Birminghamská škola.“ [elektronický dokument]. In: Stručný slovník masmediálnej a marketingovej komunikácie. Trnava : Fakulta masmediálnej komunikácie, 2006, s. 13.