Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 032   projektov
0 nových

Nezamestnanosť v Slovenskej republike a jej riešenie

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
20 x
Veľkosť
1,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
30328
Posledná úprava
18.03.2010
Zobrazené
4 189 x
Autor:
felica
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Nezamestnanosť predstavuje jeden z najzávažnejších problémov, ktorý zasahuje do takmer všetkých stránok života nielen nezamestnaného jednotlivca, ale aj jeho blízkych a v konečnom dôsledku sa týka nielen tých, ktorí musia denne riešiť problémy v rámci obmedzených možností svojho statusu a ich blízkych, ale pociťuje to aj spoločnosť ako celok.
V minulosti pojem „byť zamestnaný“ bol pokladaný za samozrejmú súčasť života, v niektorých prípadoch dokonca ako „nutné zlo“, ktorému je potrebné sa podriadiť. Až reálne pocítenie dôsledkov, ktoré spôsobuje nezamestnanosť, zmenilo zmýšľanie ľudí a ich rebríček hodnôt, v ktorom zamestnanie zastáva jedno z popredných miest. V súčasnosti je takmer každé rozhodnutie človeka konfrontované s možnosťou straty zamestnania. Realizácia mnohých plánov je nevyhnutne spojená s predpokladom základných životných istôt, o ktoré nezamestnaný človek automaticky prichádza. Niekto sa v pozícii nezamestnaného ocitne z objektívnych dôvodov (napríklad skrachuje podnik, v ktorom pracoval), ale vyvíja potom maximálne úsilie , aby bol v radoch nezamestnaných čo najkratšie, na druhej strane sú ľudia, ktorým vyhovuje bezprácne dostávať štátne dávky. Niektorí ľudia sú často „dobrovoľne donútení“ (najmä matky s malými deťmi) rozšíriť rady nezamestnaných a pomerne dlho zotrvávať v nich, v dôsledku neschopnosti zosúladiť pracovný život s ostatnými stránkami života.
V súčasnosti už nikto nemôže povedať, že jeho sa tento problém netýka. Dnes možno ešte nie, ale zajtra, o týždeň, o pár rokov sa v pozícii nezamestnaného môže ocitnúť každý. Existencia jedného pracovného miesta je ovplyvňovaná existenciou iných pracovných miest. S cieľom boja s nezamestnanosťou sa neustále prijíma veľké množstvo opatrení, ktoré niekedy okrem toho, že neprinesú pozitívne výsledky, pôsobia dokonca v opačnom smere.

Kľúčové slová:

nezamestnanosť

inflácia



Zdroje: