Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Neetická reklama

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
22 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
25129
Posledná úprava
08.06.2009
Zobrazené
2 880 x
Autor:
rolly84
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Reklama je jeden z najdôležitejších prvkov marketingového komunikačného systému, ktorý zámerne, alebo nenútene ovplyvňuje kupujúceho prostredníctvom prezentácie produktu.
Aj keď sa reklama často odsudzuje, nie je dobrá ani zlá, ale je už dávno v mediálnej praxi prirodzená. Môže byť neetická tým, že svojou podstatou apeluje na naše city, pudy a inštinkty, pôsobí na nás nákazlivo svojimi metaforami, obrazmi a slovnými spojeniami a tak v konečnom dôsledku človeka nielen ovplyvňuje, ale s ním aj manipuluje, vnucuje mu iný názor, mení jeho identitu, postoje smerom k preferenciám konzumerizmu.
Reklame sa často vyčíta, že so zákazníkmi manipuluje, že sa v nej často porušujú etické princípy, preto je aj tu dôležité uplatňovanie etických zásad.
Etika reklamy vyvodzuje z morálnych noriem platných v podnikateľskej a marketingovej etike špecifické, praktické pravidlá pre konanie a správanie sa reklamných pracovníkov pri výkone svojho povolania, teda pri tvorbe a využívaní reklamy. Tieto zásady sa uplatňujú v každodennom profesijnom živote mediálnych agentúr, organizácií zadávajúcich reklamu a v činnosti všetkých mediálnych pracovníkov. Etické aspekty reklamnej činnosti sa vzťahujú k zákazníkom, spotrebiteľom, ku konkurenčným subjektom a k širokej verejnosti. V etike reklamy ide o dodržiavanie etických princípov vyjadrených verejnou mienkou v oblasti ovplyvňovania recipienta pri nákupe tovarov a služieb, ktoré sú formulované v etických kódexoch.

Kľúčové slová:

reklama

neetická reklama

etika

etika a morálka

etika a právo

etický kódex



Zdroje:
  • POLÁKOVÁ, E.: Mediálne kompetencie. Trnava: Fakulta masmediálnej komunikácie UCM
  • HORŇÁK, P. – ŠEFČÁK, L.: Etika reklamy, etika žurnalistiky. Bratislava: SOSPRA, 2000
  • http://www.rpr.sk/sk/nav/eticky-kodex (2007-05-18)