Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Memorandum - skládka lúženca v meste Sereď

«»
Prípona
.docx
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
48520
Posledná úprava
13.03.2024
Zobrazené
166 x
Autor:
lara.vajdikova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:

V dobe rýchlych technologických pokrokov a globálnych výziev, s ktorými sa súčasné spoločnosti stretávajú, naberá environmentálna záťaž na svojom význame. Zasahuje všetky aspekty našich životov, ovplyvňuje ekologickú rovnováhu, verejné zdravie a kvalitu života. Predstavuje taktiež aj škodlivé dopady ľudskej činnosti na prírodu.

Jednou z najväčších environmentálnych záťaží na Slovensku je aj skládka lúženca v meste Sereď, ktorá je pozostatkom podniku Niklová huta, v ktorom bola výroba definitívne zastavená v roku 1994, kde sa vyrábal nikel z málo výdatnej albánskej železo-niklovej rudy s obsahom niklu 1% v tone. Je uložená na ploche 36 ha a jej hmotnosť je 6,5 milióna ton.

Skládka lúženca predstavuje výrazný problém nielen pre mesto Sereď, ale aj okolité obce. Obyvatelia sa obávajú zdravotných následkov, ako sú astma, alergické či onkologické ochorenia. O daný problém sa dlhé roky zaujímajú nielen obyvatelia, ale aj aktivisti a odborníci no žiaľ - bez výsledku.

V tetjo seminárnej práci sa budem venovať identifikovaniu a popísaniu problémov spojených so skládkou lúženca, určeniu aktérov, ktorí v tejto problematike vystupujú a taktiež riešeniam, ktoré by mohli pomôcť zredukovať a možno sa aj úplne zbaviť skládky lúženca v Seredi.

Kľúčové slová:

akademické písanie

memorandum

seminárna práca



Obsah:
  • Úvod
    Problém a vybraná samospráva
    Informačné zdroje
    Riešenie problému a jeho aktéri
    Navrhované riešenia

Zdroje: