Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Manažér a stres – problém a postupy ako ho zvládať a prekonať

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
41 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
23895
Posledná úprava
31.05.2009
Zobrazené
2 034 x
Autor:
hirik
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
ÚVOD

Moderný svet, konzumný spôsob života, honba za úspechom, kariéra, exotické dovolenky, spoločenské postavenie, postup na spoločenskom rebríčku. To všetko sú atribúty, ktoré často sprevádzajú život dnešného človeka, naháňajúceho sa za všetkým, čo mu ich umožňuje využívať a vlastniť. Život však nič nedáva zadarmo. Za všetko sa platí. Raz sú to peniaze, alebo iné hmotné statky, inokedy enormné úsilie na úkor uspokojovania kultúrnych a spoločenských potrieb, rodiny a oddychu. To má za výsledok frustrovaný život, ktorého sprievodným javom je STRES.
Každý „duchaprítomný“ jedinec pocítil zmeny posledného desaťročia, ktorými prešla naša spoločnosť a zároveň existuje vysdoká pravdepodobnosť, že pocítime aj tie, ktoré ešte určite prídu. Máme nové možnosti uplatnenia, ale aj nové riziká. Ak zastávame akékoľvek zodpovedné miesto v zamestnaní, riadime vlastnú firmu, žijeme v partnerskom vzťahu alebo vychovávame deti, dostávame sa do situácií, že zažijeme mnoho stresových činiteľov. Ak je ich miera príliš vysoká, prežívame rôzne napätie, ťažké životné a pracovné situácie a krízy –dostávame sa do stresu. V prenesenom slova zmysle „byť v strese“ teda znamená byť vystavený najrôznejším tlakom, byť v tiesni.
Stres je problém súčasnej modernej doby, ktorá prináša príliš veľa duševne zaťažujúcich udalostí. Dochádza tak k psychickému vyčerpaniu organizmu a pocitom nepohody. Stres ako sprievodný jav nášho života v neúnosnej miere môže pôsobiť negatívne na náš organizmus, spôsobiť choroby ba až smrť. Napriek tomu, že sa o strese veľa hovorí, nie vždy je jasné, čo „stres“ znamená. Či sú to vonkajšie okolnosti, ktoré prežívame ako nepríjemné alebo reakcie na ne.
Práve otázkami stresu, jeho vzniku, priebehu, zvládaniu a prevencii sa zaoberám vo svojej seminárnej práci.
Cieľom tejto práce je na základe teoretických podkladov a praktických poznatkov poukázať na to, čo to stres je, ako vzniká, ako sa prejavuje, čo ho zapríčiňuje a ako môže pôsobiť na náš organizmus. Kľúčovou témou, ktorej venujem prevažnú časť mojej práce, je problematika stresu a možností znižovania účinkov stresu ako aj spôsobov zvládania stresu hlavne v precovnom prostredí a v postavení manažéra. Stres môže spôsobiť mnohé škody nám, našim blízkym, ale aj spolupracovníkom, podriadeným, či nadriadeným. Môže zapríčiniť rôzne duševné i fyzické choroby a v niektorých prípadoch aj smrť. Je preto potrebné o ňom čo najviac vedieť, naučiť sa s ním žiť, využívať jeho pozitívne vplyvy a eliminovať jeho škodlivosť. Práve tieto ciele chcem vo svojej práci objasniť.
Práca je rozdelená do dvoch kapitol. Prvá kapitola je zameraná na stres v pracovnom procese. Opisuje príčiny vzniku stresu a jeho dôsledky na človeka či už ako jedinca alebo človeka v pracovnom procese.
Druhá kapilola je zameraná na zvládanie stresu. V prvej časti je opisaný individuálny rístup k zvládaniu stresu a v druhej časti je opísaný manažérsky prístup a prístup zo strany organizácie k zvládaniu stresu.

Kľúčové slová:

manažér

stres v pracovnom procese

dôsledky stresu

zvládanie stresu



Zdroje:
  • 1. KOŠČ, M.: Základy psychologie. Bratislava: SPN, 1998. ISBN 80-08-02719-3
  • 2. PARDEL, T. - BOROŠ, J.: Základy všeobecnej psychológie. Bratislava: SPN, 1979
  • 3. RUDY, J. – LUPTÁKOVÁ, S. – SULÍKOVÁ, R. – VARGIC, B.: Organizačné správanie. Bratislava: FABER, 2001. ISBN 80-89019-07-2
  • 4. SELYE, H.: Život a stres. Bratislava: SPN, 1966
  • 5. ERŠEK,O.: Dovolenka a oddych manažérov. In: EUROBIZNIS 7-8/08
  • 6. www.psychologia.sk
  • 7. http://www.strojarstvo.sk/inc/index.php?ln=SK&tl=3&tpl=archiv.php&ids=2&cislo=12/2000-1/2001&idclan=149