Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Liga arabských štátov - Teória štátu a práva

«»
Prípona
.docx
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
5 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
31201
Posledná úprava
17.10.2011
Zobrazené
2 084 x
Autor:
stalker
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Organizácia 21 nezávislých krajín, spolu s Palestínou, ktorý je pod izraelskou okupáciou. Všetky tieto štáty majú arabčinu ako dominantný jazyk, čo je predpokladom pre členstvo. Celý názov organizácie je Liga arabských štátov, a je zameraná na posilnenie každého štátu, ako aj všetkých arabských krajín dohromady.
Pôvodné ciele ligy bolo získať nezávislosť pre arabské štáty, rovnako ako zastavenie židovského prisťahovalectva do Palestíny, a brániť vytvoreniu židovského štátu. Liga arabských štátov je zapojený do politických, ekonomických, kultúrnych a sociálnych programov určených na podporu záujmov členských štátov. Liga arabských štátov slúži ako fórum pre členské štáty, aby koordinovali svoje politické postoje a rokovali o záležitostiach spoločného záujmu. Riešenie niektorých arabských sporov a konfliktov, ako je obmedzenie libanonskej občianskej vojny z roku 1958. Liga arabských štátov slúži ako platforma na prípravu a uzavretie takmer všetkých dokumentov. Podporuje hospodárskej integráciu medzi členskými štátmi, ako aj vytvorenie jednotnej arabskej hospodárskej charty, ktorá stanovuje zásady pre ekonomické aktivity ligy. To zohráva dôležitú úlohu pri vytváraní školských osnov, a konzervovanie rukopisov a arabské kultúrne dedičstvo. Arabská liga začala kampaň za gramotnosť, a reprodukovanie duševnej práce a preklad modernej technickej terminológie pre použitie členských štátov. Podporuje opatrenia proti kriminalite a zneužívaniu drog a zaoberá sa otázkami práce (najmä medzi migráciov arabskej pracovnej sily).

Kľúčové slová:

arabské štáty

liga



Obsah:
  • 1. Úvod
    2. Aktivity
    3. História
    4. Organizácia
    5. Arabská nejednotnosť
    6. Politické smerovanie

Zdroje:
  • The Essential Middle East. New York. Carroll & Graf Publishers, 2003.
  • Karen Armstrongová:Islam. Bratislava. Slovart, 2002
  • Christian Voss: Arabische Liga.
  • Neill Lochery: Why Blame Israel? The Facts Behind the Headlines.
  • Cambridge. Icon Books, 2004.
  • Nader Fergany: The Arab Human Development Report – Envisioning an Arab Renaissance. In: Internationale Politik und Gesellschaft, Friedrich-Ebert-Stiftung, 4/2004.
  • http://www.arabji.com/ArabGovt/ArabLeague.htm