Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Komparácia Vietnamu a Barmy

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
22932
Posledná úprava
26.04.2009
Zobrazené
1 095 x
Autor:
smrtihlav
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Úvod

V mojej seminárnej práci opíšem politické systémy ázijských štátov Vietnamu a Mjanmaru. Keďže je v obidvoch týchto štátoch je istá forma diktatúry. Rozhodol som sa popísať vývoj týchto krajín a všetky aspekty, ktoré viedli k tomu, že sa v týchto štátoch chopili moci totalitné režimy. Určite na vývoji týchto štátov zanechal nemalý vplyv aj ten fakt, že boli obe dlhší čas kolonizované európskymi štátmi Francúzskom a Veľkou Britániou. V prípade Vietnamu zohrali dôležitú úlohu aj národno-oslobodenecké vojny, ktoré prebehli v 20. storočí. Respektíve z ktorých vyšli ako víťazi zástancovia komunistickej ideológie. Tí po skončení vojny, ktorú viedli proti francúzskymi kolonizátorom, založili Vietnamskú demokratickú republiku a neskôr, silou zjednotili celý Vietnam.
V prípade Mjanmaru iste hralo významnú rolu tiež obdobie kolonizácie Britmi. Ale aj fakt, že obyvateľstvo Mjanmaru je špecifické tým, že tu žije veľa národnostných menšín. A práve táto rozmanitosť zapríčinila nestabilnú politickú situáciu, ktorá nastala po smrti generála Aung Sana. Keď sa chopil príležitosti generál Ne Win, ktorý udržal pokoj v krajine vojenskou silou.
V závere práce sa pokúsim zhrnúť a porovnať tieto dva štáty. Poukázať na niektoré zhodné rysy a zároveň na odlišnosti týchto dvoch totalít. Kde je jedna založená na komunistickej ideológii a druhá na vojenskej diktatúre.


Kľúčové slová:

Vietnam

Barma

Mjanmarský zväz

Vietnamská vojna

komparácia Barmy a Vietnamu