Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Hrobka cisára Čchin-š' chuang-tiho

«»
Prípona
.docx
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
39270
Posledná úprava
14.01.2012
Zobrazené
1 245 x
Autor:
vivien.blanicka
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
S rastúcou rivalitou medzi jednotlivými štátmi sa začali rodiť prvky nového rádu, ktoré neskôr prispeli k zjednoteniu všetkých štátov, ktoré mediz sebou bojovali. Jedným z týchto prvkov bolo využitie pechoty v hornatom teréne severných a južných ohraničných oblastí, pre vojenské vozy neprístupné. Ďalším z prvkov bolo využitie železa na výrobu zbraní a nástrojov, ktorých použitím sa rovýjal aj obchod, zvýšila sa produktivita v poľnohospodárstve a bojaschopnosti aj početný stav armády. A ankoniec nečínske vnútroázijské kmene začali využívat vo vojnách jazdectvo, a tým nútili aj Číňanov, aby s tým začali tiež. Sedem bojujúcich štátov, ktoré sa dynamicky rozvýjali, pretrvalo dodnes. Najmocnejší rozmach v tejto dobe zaznamenal práve štát Čchin. Nebol mimoriadne preslávený kultúrou, ale žil zo strategického postavenia na západe, v miestach, odkiaľ kedysi povstali Čouvovia. Čchingský kráľ (wang), ktorý sa sám vyhlásil za „prvého cisára“ š´chuang-ti, ťažil z reforiem zavedených o celú generáciu pred ním, vojvodcom Šang Jangom,( ktorý zomrel 338 p.n.l). Šang Jang bol mysliteľom legalistickej školy a rádom panovníka. Legalisti mali určené tvrdé a pevné pravidlá, ktoré určovali odmeny a tresty ako dve rukoväte k udržaniu poriadku medzi ľudom. Cieľom panovníka Šang bolo udržať si moc bezohľadu na prospech ľudu. Súlad záujmov panovníka a jeho ľudu, učenie legalistov nepredpokladalo...

Kľúčové slová:

dejiny umenia

hrobka cisára

Čchin



Zdroje:
  • HLUBUČKOVÁ, A. Po stopách čínskych cisárov. In National geographic. 2008, roč. 13, č.6, s. 30-32.
  • HULÍKOVÁ, M. Prvý čínsky cisár. In Historická revue. 1998, roč. 1998, č. 6, s. 14-15.
  • KOL. AUTOROV. Umenie Ázie- Čínske umenie. In SVET UMENIA- Autori, Hnutia A Štýly. Bratislava: Ikar, 2002.
  • MAUD GIRAD-GESLANOVA, CAROLINE GYSS-VERMANDEOVA - Čínske umenie. In CHATELET, A. et al. Svetové dejiny umenia. Praha: Ottovo Nakladatelství, 1990.
  • PIJOAN,J. Čínske umenie. In DEJINY UMENIA 4. Bratislava: Ikar, 1999.
  • PRÄSENTA, T. PFRENZINGER, B. Terakotová armáda 1. Čínskeho císaře Čchin-S´chuang-ti. In terracottaarmee.com sk
  • SETH. V hrobke prvého čínskeho cisára vedci objavili záhadnú miestnosť. In magazine.atlas.sk sk
  • SLOBODNÍK, M. Záhrobná armáda Prvého cisára. In infovek.sk
  • VLČEK, P. Terakotova armáda. In Umění/Art. Časopis ústavu dejín umění Akademie věd české republiky. 2003, roč. LI, č.4, s. 54-57.