Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Finančné riziko, meranie a metódy analýzy finančného rizika pri tvorbe projektov

«»
Prípona
.docx
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
10 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
39747
Posledná úprava
15.03.2012
Zobrazené
1 065 x
Autor:
stylesx123
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1 Charakteristické znaky rizika
A) riziko je udalosť, ktorá sa môže stať v budúcnosti.
Niekedy považujeme udalosti, ktoré sa stali v minulosti za príčinu prebiehajúcich problémov, kríz. Ak sa tieto udalosti stali v minulosti, nie sú príkladom rizika. Riziko musí byť udalosťou v budúcnosti. Preto termíny ako sú náklady, plán, vykonaná práca nespadajú do definície rizika, pretože nie sú udalosti. Riziká sú udalosti, ktoré súvisia s uvedenými termínmi a uskutočnia sa v budúcnosti (napr. určovanie, meranie vykonanej práce môže byť rizikom). S udalosťou spájaný účastník projektu, alebo určité miesto kde je projekt vykonávaný spadajú pod definíciu rizika pričom samotné termíny miesto a účastník projektu nie (pretože nie sú udalosť).

B) pravdepodobnosť, že sa udalosť v budúcnosti stane musí byť väčšia ako 0 a menšia ako 100 %. Veľké množstvo udalostí spadá do tohto rozsahu avšak iba niektoré z nich sú riziká. V prípade udalosti, ktorá sa stane na 100% nehovoríme o riziku, ale o kríze alebo zásadnom probléme.

C) následky predmetných budúcich udalostí musia byť neočakávateľné, nenaplánované.
Dôsledky môžu byť pozitívne, alebo negatívne.
Riadenie rizík v rámci projektu rozlišuje formalizovaný prístup k procesu ako protiklad k intuitívnemu prístupu. Riadenie rizík sa teda zaoberá vytvorením plánu protiopatrení pre konkrétne, stanovené riziká, sledovaním spúšťačov identifikovaných aj nových rizík, vykonávaním proti rizikových opatrení a kontrolou dopadov jednotlivých rizík. Riadenie rizík je umenie a veda ako plánovať, identifikovať a analyzovať riziká (posudzovanie rizík), zvládanie rizík a sledovanie akcií vedúcich k prijateľnému zvládnutiu rizík. Riadenie rizík je proaktívne. Naproti tomu krízové riadenie je reaktívne. Proces riadenia rizík sa vyskytuje vo všetkých fázach životného cyklu projektu...

Kľúčové slová:

finančné riziko

meranie rizika

zdroje rizika



Obsah:
  • 1 Charakteristické znaky rizika
    2 Zdroje rizika
    3 Druhy rizika
    4 Kvantifikácia rizika
    5 Spôsoby zmierňovania finančných rizík
    Záver