Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Etnicita a rómovia

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
8 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
30270
Posledná úprava
13.03.2010
Zobrazené
1 890 x
Autor:
dodonr
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Pojem etnicita označuje kultúrne praktiky a názory určitej skupiny ľudí, ktoré ju odlišujú od ostatných. Existuje množstvo charakteristík, ktorými sa etnické skupiny môžu vzájomne odlišovať. Najčastejšie však ide o jazyk, dejiny pôvod, náboženstvo, štýl obliekania. Zdalo by sa úplne zbytočné zdôrazňovať, že etnické rozdiely sú vždy naučené, dokiaľ si však nespomenieme, ako často boli niektoré etnické skupiny považované za ,,predurčené k vládnutiu”, alebo naopak za neinteligentné, lenivé a podobne.
Mnohé spoločnosti v súčasnom svete sú pluralitné: vyskytuje sa v nich niekoľko etnických skupín, ktoré spoločne vytvárajú jeden politický a ekonomický celok, ale pritom sú vzájomne oddelené.
Etnické rozdiely sú len zriedka ,,neutrálne”. Veľakrát sú spojené s výraznou majetkovou a mocenskou nerovnosťou medzi jednotlivými skupinami. Na Slovensku v súčasnosti žijú Rómovia ako etnická menšina. Ich život v našom štáte znamená problém z hľadiska ich sociálnokultúrnej, etnickej odlišnosti. Podľa sociologických charakteristík táto menšina predstavuje tradičné odlišnosti, ktoré vytvárajú odlišný spôsob života. Spočíva v kočovnom spôsobe života, ktorý pochádza z toho, že Rómovia nemali vzťah k pôde, nepatrilo im žiadne územie. Rómovia sú druhou najpočetnejšou národnostnou menšinou v Slovenskej republike.

Kľúčové slová:

etnicita

romovia



Zdroje:
  • 1. BAKOŠOVÁ, Z.: Sociálna pedagogika ako životná pomoc. FF UK Bratislava, STUMUL, 2005.
  • 2. BAKOŠOVÁ, Z. et. al.: Sociálna pedagogika pre pedagogické a sociálne akadémie. 1. vydanie Bratislava: SPN Mladé letá, 2005.
  • 3. HOTAR, V. et.al.: Výchova a vzdelávanie dospelých. Prvé vydanie, 7. zväzok, Bratislava, MEDIA TRADE SPN, 2000.
  • 4. VAŠEČKA, M.: Rómovia. Súhrnná správa o stave spoločnosti. Inštitút pre verejné otázky, Bratislava 2000
  • 5. HIVEŠOVÁ-ŠILANOVÁ, D.: Kultúrne aktivity Rómov. In.: Vašečka, M.(ed). Čačipen pal o Roma. Súhrnná správa o Rómoch na Slovensku. Bratislava, Inštitút pre verejné otázky 2002.
  • 6. OLÁHOVÁ, L.: Nejen rómska kuchářka. Brno, Fortuna 2000.