Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Elektronický podpis a jeho šifrovanie

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
16 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
12917
Posledná úprava
09.09.2020
Zobrazené
2 980 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Podpis človeka je ťažko napodobiteľný a podpisovanie rôznych dokumentov sa v dnešnej dobe stalo neodmysliteľnou súčasťou každého jedného z nás. Hovoríme tak o rýchlej autorizácii dokumentu podpisom konkrétneho človeka. Podpisovanie dokumentov sa vykonáva na autorizačnom mieste, ktorým je napr. notársky úrad, či matrika a pracovník k podpisu vždy pridá pečiatku a svoj podpis, čím overuje totožnosť podpisujúceho. Tu je však otázne, či takýto podpis naozaj podpísal tá určitá osoba a či neprišlo k jeho napodobeniu, či falšovaniu ?
V bežných dokumentoch je nosičom informácie papier, v prípade jeho poškodenia je táto chyba viditeľná, otázne zostáva čo s dokumentmi digitálnymi (e-mail). V tejto chvíli sa do popredia dostáva elektronický podpis, ktorý má okrem bezpečnosti samotného dokumentu zabezpečiť aj jeho celistvosť.
Elektronický podpis môže nahradiť každého vlastnoručný podpis. Najmä v dnešnej dobe je veľa dokumentov prevádzaných z papierovej podoby do podoby elektronickej, súčasťou ktorých neodmysliteľnou súčasťou býva aj elektronický podpis. Porovnávanie a overovanie takejto formy podpisuje preto omnoho jednoduchšie a hlavne rýchlejšie. Elektronickým podpisom možno podpísať tie dokumenty, ktoré by sme bežne vlastnoručným podpisom nemohli napr. diskety, prístup do databázy či fotografie. Tento druh novodobého podpisu umožňuje styk občana s úradom aj prostredníctvom elektronickej pošty (napr. z domu, z práce, zo zahraničia). Môžeme tak hovoriť o možnosti zrýchlenia vybavovaní potrebných dokumentov a o pohodlnejšom vybavovaní na úradoch. Podpis sám o sebe dokladá, že sa určitá osoba nachádzala na konkrétnom mieste a prejavila svoju vôľu, či potvrdila platnosť určitého dokumentu.
...

Kľúčové slová:

elektronický podpis

elektronický

podpis

šifra

šifrovanie

dešifrovanie

podpisovanie

kryptografia

symetrická kryptografia

asymetrická kryptografia

kľúč

súkromný kľúč

verejný kľúč



Obsah:
  • ÚVOD 2
    1. Šifrovanie ako základ elektronického podpisu 3
    1.1 Súkromný a verejný kľúč 3
    2. Právna úprava elektronického podpisu 4
    3. Certifikačná autorita 6
    4.Využitie elektronického podpisu v štátnej správe 8
    ZÁVER 10
    POUŽITÁ LITERATÚRA 11

Zdroje: