Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Ekonómia životného prostredia

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
46 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
18027
Posledná úprava
08.02.2009
Zobrazené
5 059 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Hlavné ekonomické problémy dneška: hubenie živočíchov/aj chránených/, nešetrné zachádzanie s prírodnými zdrojmi/ťažia sa len pre podnikové záujmy/a potom ich vidíme ako ležia tovary na sklade a nikto nevie čo sa s nimi bude robiť. Je toľko tovarov, že sa to vôbec nedá minúť.
Niektoré z prirodzených zmien klímy boli v minulosti veľmi výrazné (napr. zaľadnenia), no zväčša prebiehali pomerne pomaly, a tak nemali negatívne vplyvy na možnosti adaptácie ekosystémov prirodzenou cestou. Pojem globálne klimatické zmeny, presnejšie globálna "zmena klímy" alebo "globálne oteplenie", sa spája s rastom tzv. skleníkového efektu atmosféry, ktorý je zapríčinený výlučné antropogénne podmienenou emisiou skleníkových plynov, hlavne zo spaľovania fosílnych palív. Záväzným problémom "klimatickej zmeny" je jej veľká rýchlosť - za 100 rokov sa môže otepliť na niektorých miestach Zeme aj viac ako o 10 oC v desaťročných priemeroch.
Pod pojmom skleníkový efekt atmosféry rozumieme sumu dôsledkov radiačne aktívnych plynov v atmosfére, ktoré absorbujú tepelne (dlhovlnne) vyžarovanie Zeme, zohrievajú tu časť atmosféry, kde sa nachádzajú a silnejším spätným vyžarovaním atmosféry menia bilanciu dlhovlnného žiarenia Zeme. V dolnej časti troposféry a na zemskom povrchu sa tak pri silnejšom skleníkovom efekte atmosféry stabilizuje vyššia priemerná teplota. Toto je merateľné v poslednom období. Zvyšovanie o 0,5 stupňa. Sme svedkami toho, že zem sa otepľuje a počasie sa mení. V poslednom štvrťročí veľmi rýchlo. Následkom toho sú veľké suchá v lete a veľká zima v zime. Prší tam kde nepršalo, sneží tam kde nesnežilo. A tam kde pršávalo, je sucho. Vzniká tsunami, víry a iné.
Ozónové diery: Prvá sa vyskytla nad južným pólom zeme a druhá nad západnými oblasťami bývalým Sovietskym zväzom. Vznikli v období keď sa skúšali bojové zbrane hore v atmosfére. Z USA vyšiel potom zákaz skúšania zbraní v atmosfére.
Ozónová diera je diera v ozónovom filtri, môže zničiť ľudí intenzívnym žiarením. Zhoršovanie vzniklo koncom 20 storočia, po 2 svetovej vojne. Prudko sa vyvíja technika, prostriedky hromadného ničenia.

Kľúčové slová:

životné prostredie

ekonómia životného prostredia



Zdroje:
  • Prof. Ing. Vladimír Zapletal PhD.: Ekonómia životného prostredia
  • Prof. Ing. Vladimír Zapletal PhD.: prednáška Ekonómia životného prostredia
  • Mag. Lenka Beznáková: informácie z oddelenia životného prostredia mesta Trenčianske Teplice