Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Digitálna fotografia - história, digitál vs. klasika...

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
13 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
12785
Posledná úprava
21.08.2020
Zobrazené
1 363 x
Autor:
vladislavpv
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
V súčasnej spoločnosti zohráva fotografia dôležitú úlohu ako komunikačné médium, ale aj ako nástroj vedy a techniky. Fotografia je tiež forma umenia a populárna záľuba širokých vrstiev obyvateľstva. Hrá dôležitú úlohu na všetkých úrovniach podnikania a priemyslu, lebo sa široko využíva v reklame, dokumentácii a v žurnalistike. Vedecký výskum by sa bez fotografie nezaobišiel.
Fotografia sa stal populárnym koníčkom zakrátko po svojom vynájdení. Počas rokov jej existencie sa zmenilo mnohé, s výnimkou filmu, ktorý sa musel vkladať do každého fotoaparátu a vyvolávať tzv. „mokrým“ procesom. V súčasnosti však nastáva súmrak tradičného fotografického filmu, a to vďaka vynálezu obrazového snímača CCD (charge coupled device), ktorý premieňa svetelné lúče na digitálne signály, ktoré možno uložiť ako obraz.

Technológia digitálnej fotografie
Vznikla pomerne nedávno, no vďaka zvyšujúcej sa kvalite a poklesu cien sú jej možnosti prístupné čoraz väčšiemu počtu ľudí. Digitálna fotografia prešla za posledné roky naozaj dramatickým vývojom. Nielenže sa znásobili výkony a funkcie počítačov, digitálnych fotoaparátov a kamier, ale pribudli tiež nové témy, napr. digitálny formát videa, verejné služby pre fotografov pracujúcich s digitálnou technikou a predovšetkým obraz na Internete. Počítačová práca s digitálnym obrazom prešla nielen dielčím vývojom, ale prešla úplne zásadnými zmenami. Napr. digitálna fotografia už v mnohých ohľadoch svoju klasickú filmovú obdobu nielen dostihla, ale tu a tam aj prekonal.
Predmetom mojej bakalárskej práce je digitálna fotografia. Vo svojej práci uvediem podrobný prehľad tejto problematiky. Priblížim históriu fotografie, vysvetlím základné pojmy, popíšem digitálny fotoaparát a jeho prácu, vznik digitálnej fotografie, jej ukladanie, prenos do počítača a zálohovanie. V práci sa zároveň venujem úprave a spracovaniu fotografií a jej ďalšiemu využitiu v praxi, čím poukážem na jej praktické využitie.
...

Kľúčové slová:

fotografia

kamera

camera

camera obscura

tmavá komora

fotoaparát

Lumière

bratia Lumièrovci

Sony

Sony Mavica

Kodak

Nikon

digitál

analóg

digitálny fotoaparát

analógový fotoaparát



Obsah:
  • ÚVOD
    1 HISTÓRIA FOTOGRAFIE
    2 DIGITÁLNY FOTOAPARÁT A JEHO FUNKCIE
    2.1 DIGITÁL VERSUS KLASIKA
    2.2 AKO SI VYBRAŤ DIGITÁLNY FOTOAPARÁT
    2.3 TYPY DIGITÁLNYCH FOTOAPARÁTOV
    2.4 ČASTI DIGITÁLNEHO FOTOAPARÁTU