Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

CINDI program - ciele, priority, stratégie, kľúčové projekty na Slovensku (seminárna práca z predmetu Verejné zdravotníctvo)

«»
Prípona
.docx
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
0,6 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
48373
Posledná úprava
07.08.2023
Zobrazené
238 x
Autor:
Felicita08
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Tematika nášho zdravia nás sprevádza celým životom, aj keď si to často neuvedomujeme. Náš zdravotný stav je zvyčajne sledovaný odborníkmi ešte pred našim narodením, od prvých návštev našich matiek u gynekológa pri tehotenstve až po starobu a nebojím sa povedať, až po posledný výdych. Nie všetky symptómy a zdravotné komplikácie sú objektívne preukázateľné, pri niektorých hráme významnú rolu najmä my sami. Často krát naša intuícia nám napovedá, že s nami nie je niečo v poriadku. V mojej seminárnej práci opisujem Celonárodný integrovaný program intervencie proti neinfekčným chorobám, ktorý je, si myslím, že málo vnímaný na Slovensku. Ja sama môžem povedať, že som o tomto programe nevedela. A som veľmi rada, že som ho vďaka predmetu Verejné zdravotníctvo objavila a mohla som sa o ňom dozvedieť viac.
...
Podľa odborníkov až tri štvrtiny prípadov úmrtia, práceneschopnosti a nákladov na zdravotnícku starostlivosť vo svete súvisí s neinfekčnými chorobami, najmä s kardiovaskulárnymi, pľúcnymi a niektorými najčastejšími typmi nádorových chorení. Svetová zdravotnícka organizácia (SZO) prijala preto Integrovaný program intervencie v oblasti neinfekčných ochorení, známy pod skratkou CINDI, zahŕňajúci dvadsať krajín Európy a Kanadu. Jeho sídlom na Slovensku je Národné centrum podpory zdravia, ktoré ho uskutočňuje ako jeden z programov na podporu zdravia a vďaka finančnej aj odbornej pomoci kanadskej vlády je programom najúspešnejším. Najdôležitejšie na uplatňovaní CINDI je mobilizácia pozitívneho vzťahu k zmene životného štýlu. Za posledných 10 rokov sa v Kanade podarilo znížiť výskyt kardiovaskulárnych ochorení o 30 percent, mozgových príhod o 40 percent, počet fajčiarov klesol z 35 na 25 percent. Iba 15 percent ľudí po mozgovej alebo srdcovej príhode umiera okamžite, 80 percent žije ďalej. Uplatňovanie programu CINDI smeruje k znižovaniu rizikových faktorov (nezdravý životný štýl, fajčenie, alkoholizmus...), čo sa následne prejavuje v ušetrených financiách potrebných na uzdravovanie. Náklady na financovanie jednej postele koronárnej jednotky sú napríklad rovnako vysoké ako na ročnú realizáciu jedného programu CINDI v jednej kanadskej provincii.
...

Kľúčové slová:

CINDI

CINDI program

zdravotníctvo

verejné zdravotníctvo

choroba

neinfekčná choroba

zdravie

hygiena

zdravotný stav

prevencia

životný štýl

kardiovaskulárne ochorenie

onkologické ochorenie



Obsah:
  • Úvod -2-
    1. CINDI program -3-
    1.1 CINDI program v zahraničí -4-
    2. Ciele CINDI programu -4-
    3. Priority a stratégia CINDI programu -5-
    4. Kľúčové projekty na Slovensku -7-
    Záver -9-
    Zoznam použitej literatúry -10-
    Internetové zdroje -10-

Zdroje: