Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Charakteristika podniku

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
18 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
23156
Posledná úprava
01.05.2009
Zobrazené
4 781 x
Autor:
wessel
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Podnik je samostatná hospodárska jednotka, ktorá využívaním výrobných činiteľov vyrába výrobky alebo poskytuje služby určené na predaj. Ekonomická samostatnosť – štát nezasahuje priamo do činnosti podniku. Úlohou štátu je určiť len všeobecné pravidlá v rámci, ktorých sa môže uskutočňovať podnikanie (napr. výška daní).

Kapitál – je ďalšou nevyhnutnou podmienkou v podnikaní. Každý podnik musí mať k dispozícii kapitál, pomocou ktorého uskutočňuje svoju činnosť.

Právna subjektivita – podniky majú právo vo vlastnom mene uzatvárať zmluvy inými podnikmi, zamestnancami, štátom...
Podniky nadobúdajú právnu subjektivitu zápisom do obchodného registra alebo získaním živnostenského oprávnenia. Podniky sú zároveň zodpovedné za záväzky, ktoré vyplývajú z uzatvorených zmlúv a ostatných právnych noriem (zákonov)

OBCHODNÝ NÁZOV, OBCHODNÝ REGISTER
Firma – Podniky sa navzájom od seba odlišujú obchodným názvom – firmou.
Firma je obchodný názov podniku, pod ktorým vykonáva podnikateľskú činnosť a všetky právne úkony, ktoré s ňou súvisia. Pod svojím obchodným názvom je tiež podnik zapísaný v obchodnom registre.

Osobné – osobné obchodné názvy sa skladajú z mena a priezviska podnikateľa a využívajú ich najmä živnostníci.
Vecné – vecné obchodné názvy vyjadrujú predmet podnikateľskej činnosti a využívajú ich najmä obchodné spoločnosti a družstva
Zmiešané – zmiešané obchodné názvy obsahujú predchádzajúce zložky. Takýto obchodný názov umožňuje lepšie odlíšenie podniku živnostníkov.

Kľúčové slová:

podnik

obchodný názov

obchodný register

živnosti

družstvá