Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Charakteristika EÚ 27, jej jednotlivých členských štátov (27), kandidátskych štátov a štátov čakajúcich na členstvo v EÚ, pomocou základných makroekonomických ukazovateľov

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
4 x
Veľkosť
0,6 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
41717
Posledná úprava
09.03.2013
Zobrazené
737 x
Autor:
veronika.lengyelova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
ÚVOD
Cieľom tejto seminárnej práce charakteristika členských, kandidátskych a pristupujúcich štátov EÚ pomocou základných makroekonomických ukazovateľov.
Európska únia (EÚ) je integračné zoskupenie, ktoré od posledného rozšírenia v roku 2007 tvorí 27 členských štátov s celkovým počtom 496 miliónov obyvateľov (približne 8 % svetovej populácie).
Prvá organizácia, Európske spoločenstvo pre uhlie a oceľ, predchodkyňa dnešnej EÚ, bola založená Parížskou zmluvou z roku 1951. Samotná EÚ vznikla v roku 1993 na základe Zmluvy o Európskej únii, známej aj pod názvom Maastrichtská zmluva z roku 1992.
Medzi základné princípy Európskej únie patrí prenášanie právomocí národných štátov na medzinárodné európske inštitúcie. EÚ však nemá právomoc privlastniť si vyššiu právomoc, ako jej udelia jednotlivé štáty, nedá sa preto hovoriť o federácii. Jej spôsob rozhodovania je vo svetovom meradle unikátny, preto je Európska únia považovaná za štátne usporiadanie sui generis. Európska únia má právnu subjektivitu, ktorá vznikla až prijatím Lisabonskej zmluvy. Týmto krokom sa Európska únia stala nástupcom Európskych spoločenstiev.  

Kľúčové slová:

Europska únia

hospodárska politika

makroekonomické ukazovatele

miera zamestnanosti

HDP na obyvateľa

inflácia

výskum a inovácie



Obsah:
  • Úvod
    2 Makroekonomické ukazovatele
    2.1 Európska únia
    2.2 Miera zamestnanosti
    2.3 Relatívne objemy HDP na obyvateľa
    2.4 Inflácia
    2.5 Výskum a inovácie
    2.6 Priame zahraničné investície v EÚ
    2.7 Import a export
    2.8 Verejný dlh