Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Česká republika - rozvojová spolupráca

«»
Prípona
.docx
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
46509
Posledná úprava
07.03.2016
Zobrazené
985 x
Autor:
bc-veronika.trinity
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Pred viac ako pol storočím sa zrodilo presvedčenie, že bohaté rozvojové krajiny, by mali pomáhať chudobným, poskytovať im rozvojovú pomoc. Najskôr bola myšlienka hospodárskej pomoci, ale s postupom času si politici uvedomili, že rozvojová pomoc je viac komplexná. Behom 60 rokov, sa diskurz rozvojovej pomoci obohatil o sociálne, bezpečnostné, environmentálne otázky.

Podľa svetovej banky na začiatku 80. rokov, žilo v rozvojovom svete 52% ľudí s denným príjmom menším než 1,25 amerických dolárov, toto percento prináleží 1,94 miliardám ľudí. Behom ďalších 9 rokov to bolo 43% , ktoré prináležali 1,91 miliardám ľudí. Do roku 2008 sa podarilo postupne znížiť chudobu o 22%.

Česká republika sa považuje medzi najbohatšie štáty sveta a je viazaná poskytnúť rozvojovú pomoc chudobnejším štátom. K týmto krokom ich vedie nielen morálna povinnosť, ale i stabilita svetovej ekonomiky, rozšírenie svetového trhu, alebo zlepšenie globálnej situácie. Hlavným cieľom rozvojovej politiky Českej republiky je znižovať svetovú chudobu a zlepšovať štruktúru a príjem štátov, ktoré napr. zo zemepisných, historických dôvodov zaostávajú. Prostredníctvom rozvojovej spolupráce sa prispeje k presadzovaniu zahranične politických a ekonomických cieľov. Rozvojovou spoluprácou získa Česká republika lepšie postavenie v medzinárodnom prostredí. Rozvojová spolupráca sa tak stáva dôležitou súčasťou českej zahraničnej politiky a jedným z ich kľúčových nástrojov.

Kľúčové slová:

1989

vstup do OECD

Angola

rozvojová spolupráca

zdravý život



Obsah:
  • Úvod
    1. Rozvojová spolupráca
    1.1. Definícia rozvojovej spolupráce
    2. Česká rozvojová spolupráca do roku 1989
    2.1 Vstup do OECD
    3. Súčasná podoba systému
    4. Angola
    Záver
    Zdroje:

Zdroje:
  • 1. Halaxa, Petr: Zahraniční pomoc ve vztazích vyspělých a rozvojových zemí. In: Jehlička, Petr; Tomeš, Jiří; Daněk, Petr (2000): Stát, prostor, politika - vybrané kapitoly z politické geografie. KSGRR Přf UK: Praha.
  • 2. Horký, Ondřej (2010): Česká rozvojová spolupráce - diskursy praktiky a rozpory. Slon: Praha.
  • 3. Jelínek, Petr aj.: Zahraniční rozvojová spolupráce České republiky. In: Hokrová, Marie; Táborská, Sylva (eds.) (2008): Globální problémy a rozvojová 60 spolupráce. Člověk v tísni: Praha.
  • 4. Kaplan, Michal: Rozvojová politika zemí OECD/DAC. 2008
  • 5. Pánek, Šimon (2012): Editorial. Rozvojovka 2012
  • 6. UNDP (2013): Human Development Index. (Dostupné na: http://hdr.undp.org/en/statistics/hdi/