Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Teória verejných financií

«»
Prípona
.doc
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
18097
Posledná úprava
12.01.2009
Zobrazené
1 508 x
Autor:
saska.dovicka
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Popíšte základné demokratické politické systémy.

A. liberálny model- požaduje striktné oddelenie štátu a spoločnosti a obmedzenie štátnych zásahov do všetkých sfér života. Štát stojí mimo hospodárskej sféry. Dôraz kladie na trh, tak v ekonomickej oblasti ako aj v oblasti ochrany súkromného vlastníctva; obmedzený rozsah verejných služieb a minimálnu redistribúciu príjmov.
B. Sodiálnodemokratický model- uznáva trhové hospodárstvo na jednej strane, ale spája ho s plánovaným hospodárstvom pri zachovaní súkromného vlastníctva a práva na podnikanie. Tento systém stavia na mnohorakosti podnikateľských subjektov a rozvoji sociálnych služieb a na väčšej redistribúcii príjmov a bohatstva. Kladie dôraz na hodnoty spravodlivosti, solidarity a slobody. Snaží sa o zvyšovanie sociálnej rovnosti a sociálnej spravodlivosti.
C. Demokratický socializmus. Vychádza z kritiky nedostatkov kapitalizmu. Plánovaná hospodárska činnosť je kombinovaná s trhom s dôrazom na hospodársku aktivitu štátu. Dôraz kladie na rozvoj sociálnych služieb, širokú redistribúciu príjmov a spoločenských zdrojov v snahe dosiahnuť širokú sociálnu rovnosť a aktívne presadzovanie sociálnej istoty, sociálnej spravodlivosti a práva na prácu.

Kľúčové slová:

demokratické politické systémy

liberálny model

sodiálnodemokratický model

Demokratický socializmus

verejne financie