Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Platón - Teória a Svet Ideí

«»
Prípona
.docx
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
48175
Posledná úprava
07.07.2022
Zobrazené
475 x
Autor:
rakovina.sk
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Úvod

Téma, ktorú som si vyberal je veľmi blízka môjmu srdcu. Už na strednej som o nej písal dlhú úvahu, v ktorej som opísal svoj pohľad na svet ideí a poukázal aká krásna myšlienka to vlastne je. Teraz som už straší no môj pohľad ostal nemenný. Teória ideí poukazuje na maličkosť, nad ktorou sa každý z nás aspoň raz zamyslel, ale napokon nad ňou len mávol rukou. Platón sa nám snaží naznačiť, že pri narodení máme vedomosti, ktoré sme nemali, ako získať a tým nás nechá premýšľať viac do hĺbky. Napokon nám ukáže, čo si myslí on sám o tom.

Podobenstvo o jaskyni

Prvý krát (aspoň podľa mňa) je svet ideí naznačeny v diele Platón štát konkrétne v časti Podobenstvo o jaskyni. Tu Sokrates vedie dialóg s Glaukónom a snaží sa mu vysvetliť rozdiel medzi naším zmyslovým svetom a svetom ideí.

Teraz sa sem pokúsim prepísať kompletný dialóg takže ak vás dialóg samotný nezaujíma posuňte sa ďalej, kde ho ste v rýchlosti zhrniem.

Sokrates: Teraz teda porovnaj našu prirodzenosť, pokiaľ ide o vzdelanie a nevzdelanie s nasledujúcim podobenstvom. Predstav si ľudí v podzemnom príbytku podobnom jaskyni, ktorá má k svetlu otvorený dlhý vchod pozdĺž celej jaskyne. V tejto jaskyni žijú ľudia od detstva spútaní na nohách a šijách, takže ostávajú stále na tom istom mieste a vidia iba rovno pred seba, pretože putá im bránia otáčať hlavou. Vysoko a ďaleko vzadu za nimi horí oheň; uprostred medzi ohňom a spútanými väzňami vedie hore cesta, pozdĺž ktorej je postavený múrik na spôsob zábradlia, aké mávajú pred sebou kaukliari a nad ktorými robia svoje kúsky.

Glaukón: Vidím to pred sebou.
...

Kľúčové slová:

Platón

idea

prvenstvo

svet ideí

zmyslový svet

argumentácia

argumentovanie

entita

filozofia

duchovný svet



Obsah:
  • ÚVOD
    Podobenstvo o jaskyni
    Teória ideí
    Rozdelenie sveta
    Svet zmyslový
    Svet Ideí
    Záver
    Zoznam použitej literatúry

Zdroje:
  • LOVECRAFT, H.P. 1. vyd. In: LOVECRAFT H.P.: Hrobka. Praha: Plus 2010. ISBN 978-80-259 0051-2
  • Platon. Dialógy. Preklad Július Špaňár. Vyd. v tomto výbere 1. Zväzok II. Bratislava : Tatran, 1990. 704 s ISBN 80-222-0126-X.
  • Platon. Štát. Vyd. KALLIGRAM, spol. s.r.o . 2006 ISBN 978-80-8101-185-6