Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Platon - dialóg Faidon

«»
Prípona
.doc
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
27 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
40064
Posledná úprava
21.01.2013
Zobrazené
2 300 x
Autor:
daniela.dankova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Táto práca je o jednom z mnohých Platónových dialógov, je o dialógu Faidón.

Dialóg Faidón je nazvaný podľa Faidóna z Elidy, Sokratovho priateľa a žiaka.

Tento dialóg je považovaný za jeden z najkrajších a najpodnetnejších Platónových dialógov. Hlavným hrdinom dialógu je Sokrates a jeho priatelia, ktorí sú s ním tesne pred jeho smrťou.

Tento dialóg budem ďalej rozoberať hlavne v porovnaní s Obranou Sokratovou, ktorá pojednáva o podobných problémoch ako Faidón. Taktiež je tu náväznosť myšlienok Sokrata, keďže sa tieto dialógy odohrávajú v úzkom časovom slede.

V týchto dielach sa Platón snažil vyjadriť základ Sokratovho chápania filozofie a aj života a poslania jeho samotného. V tejto práci chcem hlavne poukázať na problém Sokratovského „meditatia mortis“,v preklade úvahe o smrti, ktorá je podľa Sokrata v podstate celou náplňou života filozofa. V tomto dialógu sa však taktiež pojednáva o nesmrteľnosti ľudskej duše, hlavne pri rozhovore Sokrata s pytagorovcami Simmiom a Kebetom. Neskôr sa Sokrates podujíma riešiť etické problémy súvisiace s problémom samovraždy, rovnako ako v závere dialógu sa dostávame až k problematike Platónovho učenia o ideách, ktoré ako uvidíme má aj súvis s jeho náukou o duši.

Pokúsim sa tu opísať hlavne Sokratov spôsob života a pohnútky, ktoré ho k tomuto spôsobu viedli rovnako ako sa pokúsim vysvetliť prečo si vybral práve tento spôsob života a prečo bol presvedčený o jeho správnosti.

Kľúčové slová:

Platon

Sokrates

Faidon

život duše po smrti

starostlivosť o dušu

smrť



Obsah:
  • 1. Úvod
    2. Problematika smrti a starostlivosti o dušu
    3. Problematika života duše po smrti
    4. Problematika ideí
    5. Záver
    Literatúra

Zdroje: