Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Rasová štruktúra obyvateľstva - rozdelenie a znaky jednotlivých rás

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
12938
Posledná úprava
11.09.2020
Zobrazené
2 746 x
Autor:
zabka171189
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Slovo rasa je odvodené od arabského rós, čo znamená hlava, počiatok alebo pôvod. Ľudská rasa je skupina ľudí, ktorí majú isté telesné znaky a tieto znaky vznikli v historickom vývoji a dedične sa prenášajú na potomkov, či už ako celok (skupina), alebo jednotlivo. V súčasnosti všetci ľudia patria do jednej skupiny - homo sapiens, čiže človek rozumný.
Rasa - biologická kategória a jej hlavnými určujucími znakmi sú: farba pokožky, veľkosť a tvar lebky, črty tváre, farba a tvar vlasov, stavba tela a jeho výška, populačno-genetické znaky (krvné skupiny, zloženie a početnosť génov).
Na svete mame okolo 200-400 rás. Poznáme tri základné rasy: bielu (europoidnú, kaukazoidná), žltohnedú (mongoloidnú), čiernu (negroidnú), ktoré sa ďalej členia na vetvy a tie zase na skupiny.
Podľa početnosti obyvateľov patrí 43% z nich k veľkej europoidnej rase. Podieľ obyvateľov veľkej mongoloidnej rasy je 19% a veľkej ekvatoriálnej rasy 7%.
V štruktúre veľkej europoidnej rasy vyčleňuje antropológia ešte niekoľko menších útvarov ( rasy nižšieho hierarchického stupňa ).
Severnú rasu predstavujú obyvatelia Škandinávie ( vysoká postava, svetlé vlasy ), pobaltskú rasu tvoria obyvatelia baltských krajín ( okrúhla tvár, svetlé vlasy ).
...

Kľúčové slová:

rasa

obyvateľstvo

ľudská rasa

človek

telesné znaky

dedičnosť

pokožka

farba

farba pokožky

črta

tvár

črty tváre

beloch

černoch

europoidná

kaukazoidná

mongolidná

negroidná

rasizmus



Obsah:
  • Úvod
    Veľká europoidná rasa
    Veľká mongoloidná rasa
    Veľká ekvatoriálna rasa
    Rasizmus