Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Problémy a úspechy zostavovania prvého dvojročného plánu

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
18572
Posledná úprava
15.02.2009
Zobrazené
877 x
Autor:
hotakova1
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Úvod


Písať o tejto téme sme sa rozhodli preto, lebo dvojročný plán stál na začiatku dlhého ekonomického procesu, ktorý po dlhú dobu ovplyvňoval každodenné životy obyčajných ľudí, a ktorého následky pociťuje aj súčasná generácia, či už vo forme privatizácie alebo „tunelov“, hoci od jeho začiatku uplynulo už veľa času. Zároveň v čase jej zostavovania vzbudila dvojročnica pozornosť v medzinárodnom meradle, pretože Československo patrilo medzi prvé štáty, ktoré prechádzali na plánované hospodárstvo. Zahraniční priaznivci i odporcovia sledovali výsledky plánovania, lebo v tomto prípade išlo o prvú priemyselne rozvinutú krajinu, ktorá začínala plánovať. Táto ročníková práca sleduje nielen ťažkosti, ktoré sa pri tejto náročnej úlohe zostavovania prvého dvojročného plánu vyskytli, ale aj úspechy, ktorými sa vtedajšia vláda mohla zaslúžene chváliť.
Hoci proces vytvárania konkrétnych návrhov a ich realizácia neprebiehali bez zádrheľov, no aj tak by komplexnosťou reforiem mohol byť príkladom pre súčastných politikov.
Pri zostavovaní tejto práce sme sa stretli s problémom neaktuálnosti literatúry, ktorá bola napísaná za bývalého režimu, takže bolo ťažké vyčítať z nej objektívne informácie.

Kľúčové slová:

dvojročný plán

problémy zostavovania dvojročného plánu