Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 032   projektov
0 nových

Nadobúdanie vlastníctva a jeho ochrana

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
3 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
22765
Posledná úprava
22.04.2009
Zobrazené
2 190 x
Autor:
reny1
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
V ústave Slovenskej republiky v druhej hlave, v druhom oddiely, v článku 20 je uvedené :
(1) Každý má právo vlastniť majetok. Vlastnícke právo všetkých vlastníkov má rovnaký zákonný obsah a ochranu. Dedenie sa zaručuje.
(2) Zákon ustanoví, ktorý ďalší majetok okrem majetku uvedeného v čl. 4 tejto ústavy, nevyhnutný na zabezpečenie potrieb spoločnosti, rozvoja národného hospodárstva a verejného záujmu, môže byť iba vo vlastníctve štátu, obce alebo určených právnických osôb. Zákon tiež môže ustanoviť, že určité veci môžu byť iba vo vlastníctve občanov alebo právnických osôb so sídlom v Slovenskej republike.
(3) Vlastníctvo zaväzuje. Nemožno ho zneužiť na ujmu práv iných alebo v rozpore so všeobecnými záujmami chránenými zákonom. Výkon vlastníckeho práva nesmie poškodzovať ľudské zdravie, prírodu, kultúrne pamiatky a životné prostredie nad mieru ustanovenú zákonom.
(4) Vyvlastnenie alebo nútené obmedzenie vlastníckeho práva je možné iba v nevyhnutnej miere a vo verejnom záujme, a to na základe zákona a za primeranú náhradu.

Kľúčové slová:

Vlastníctvo

nadobúdane vlastníctva

Neoprávnená stavba na cudzom pozemku

Spracovanie cudzej veci na novú vec



Zdroje:
  • 1. Svoboda Jaromír a kolektív, Občiansky zákonník, I. diel, Komentár, EUROUNION, spol. s r.o., Bratislava,1998
  • 2. Občiansky zákonník s rozsiahlym komentárom a judikatúrou po poslednej novele vykonanej zákonom NR SR č.188/2006 Z.z., Nová práca, Bratislava, 2006
  • 3. Ústava Slovenskej republiky