Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Mechanické skúšky (skúška ťahom, rázom, ...)

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
52 x
Veľkosť
0,4 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
37816
Posledná úprava
09.11.2011
Zobrazené
3 341 x
Autor:
marcow
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Na základe priloženého protokolu o skúške vyhodnoťte ťahovú skúšku a skúšku rázom v ohybe. Vyhodnotenie bude obsahovať podstatu skúšky, obr. použitých skúšobných teliesok, náčrt pre odber vzoriek pre ťahovú skúšku i pre skúšku rázom v ohybe, postup skúšky, výpočty a Záver: zhodnotenie s uvedením výsledkov


1. Nakreslite ťahové diagramy pre materiály: nízkouhlíková oceľ, duralalumínium, krehký materiál, legovaná oceľ so zvýšenou pevnosťou. Uveďte čím sa navzájom líšia?
2. Popíšte metódy, ktorými možno zistiť prechodovú teplotu. Ako sa označuje v uvedených prípadoch. Môže nadobúdať rôznu hodnotu? Prečo?
3. Popíšte aký vplyv má veľkosť a tvar vrubu, príp. charakter štruktúry materiálu na hodnotu vrubovej húževnatosti pri skúške rázom v ohybe.
4. Vysvetlite pojmy: tvrdosť, pevnosť, medza klzu, nárazová práca, prechodová teplota, vrubová húževnatosť.
5. Máte vykonať skúšku tvrdosti metódou HRC popíšte danú metódu, postup merania a uveďte, čo bude výsledkom skúšky.
6. U metódy HB pri meraní tvrdosti navrhnite priemer zaťažujúcej guličky a veľkosť zaťažujúcej sily, ktoré by ste použili pri skúšaní týchto materiálov: oceľ, sivá liatina, hliník, olovo, zliatiny Cu, spekané materiály, ľahké kovy a ich zliatiny.
7. Zistite pre uvedené typy materiálov: odlievaná oceľ, sivá liatina, Al, neželezné kovy, valcovaná oceľ o hrúbke nad 1 mm: a) najvhodnejšiu metódu, b) použiteľnú možnú metódu na meranie tvrdosti.
8. Vysvetlite uvedené zápisy výsledkov skúšok: 54 HRC, 1050 HV10/25,
126 HB2,5/150, KV200/2/7,5.

Kľúčové slová:

skúška ťahom

skúška rázom v ohybe

skúšky tvrdosti