Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Kungovia - postavenie žien v spoločnosti Kungov

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
13914
Posledná úprava
24.09.2021
Zobrazené
962 x
Autor:
jhonatan23
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Jedným z posledných tradičných spoločností zberačov a lovcov je skupina ktorá si hovorí žun, alebo twasi, čiže v preklade „ozajstní ľudia“, ktorí v súčasnej dobe žijú v izolovaných oblastiach Botswany, Angoly a Namíbie a ktorí sa v minulosti nazývali aj ako Sonquovia ,
v Botswane Basarwovia a sú známi aj ako Sanovia či jednoducho Kungovia . Sú to malí ľudia , v priemere asi 150 centimetrov vysokí, chudí a na Afričanov majú svetlú pleť .Typické sú pre nich vysoké lícne kosti a orientálne oči .Spolu so svojimi susedmi, pastiermi Khoi sa týmito a inými fyzickými detailmi odlišujú od čiernych afrických národov, ktoré ich obklopujú .
Postavením žien v spoločnosti Kungov sa zaoberajú nielen antropológovia, ale aj tí ktorí sa snažia pochopiť ako sa líši rola a postavenie žien v rôznych kultúrach sveta . Napriek podstatným rozdielom v tom, ako ženy žijú a čo robia, môžeme usúdiť jeden všeobecný záver, že vo väčšine spoločenstiev majú ženy nižšie postavenie ako muži a ich činnosť je oceňovaná menej ako činnosť mužov . To uznala v roku 1949 aj Margaret Meadová, americká antropologička, kedy napísala, že v každej známej spoločnosti sa dá zistiť snaha mužov o uplatnenie . Muži môžu variť, tkať, loviť kolibríkov a keď je takáto činnosť ich skutočným zamestnaním, tak ju celá spoločnosť, ako muži tak aj ženy, považuje za dôležitú , no kebyže tú istú činnosť vykonávajú ženy, tak sa ňu hľadí ako na menej dôležitú . Z tohto hľadiska sú Kungovia akousi výnimkou .
V tejto spoločnosti totiž žijú spolu muži a ženy bez vykorisťovania a medzi obidvomi pohlaviami sa prejavuje obdivuhodná miera rovnosti aj keď muži predsa len trocha majú navrch . Častejšie zastávajú významné postavenia ako liečitelia , hovorcovia skupiny .
V rodinných a hospodárskych záležitostiach zohrávajú väčšiu rolu ženy . Dlhé roky majú rozhodujúce slovo vo veciach týkajúcich sa ich detí už od samého narodenia . Prítomnosť otca pri pôrode je nežiadaná a celý jeho priebeh majú v rukách ženy , vrátane rozhodnutia či novorodeniatko zabiť alebo nie . Pohlavie dieťaťa nemá na toto rozhodnutie vplyv a než sa dieťa narodí nedávajú Kungovia najavo, že by im záležalo na tom či to bude chlapec alebo dievča . Starosť o dieťa majú matky, ale toto bremeno im uľahčuje verejný spôsob dedinského života . Väčšina činností sa odohráva vonku a v skupinách , nie za zatvorenými dverami čo umožňuje ženám venovať sa aj iným záležitostiam .
...

Kľúčové slová:

Kungovia

etnológia

Afrika

žena

postavenie ženy

postavenie žien

antropológia

rodina

deti

výchova

spoločnosť

Botswana

Angola

Namíbia

pôrod

polygamia



Obsah:
  • Úvod
    Všeobecné postavenie žien v rôznych kultúrach sveta
    Výchova detí
    Kungské ženy ako hlavné živiteľky
    Výber partnerov, sobáš, polygamia
    Tehotenstvo, materstvo, pôrod.

Zdroje:
  • odborná literatúra
  • internet