Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

História počítačov - História, Známe osobnosti vývoja počítačov, Generácie počítačov...

«»
Prípona
.rtf
Typ
referát
Stiahnuté
4 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
13413
Posledná úprava
08.12.2020
Zobrazené
1 123 x
Autor:
ludwig555
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Veľa úsilia ľudstva bolo v minulosti, a je aj dnes, venované hľadaniu takých technologií a nástrojov,ktoré človeku zjednodušujú jeho činnosti.Do polovice 20. storočia boli vyvíjané nástroje a pomôcky na zjednodušenie fyzickej práce od sekery cez využivanie zvierat, napr. koňa, cez bicykel, automobil, raketu až po automatizované linky s využitím priemyselných robotov.

Súčasne sa ľudia zamýšľali aj nad možnostiami zjednodušiť namáhavú a rutinnú duševnú prácu - zložité výpočty, evidenciu a vyhodnotenie obchodných transakcií, vyhľadávanie a triedenie rôznych údajov a pod. Výsledkom ich teoretickej aj praktickej činnosti a vývoja spoločnosti boli elektronické počitače, ktoré nahradili už nedostačujúce klasické výpočtové prostriedky na vedecko-technické výpočty a spracovanie stále narastajúceho množstva informácií. Počitače sa síce objavili až v druhej polovici 20. storočia, napriek tomu už v "mladom, ba až pubertálnom veku" velmi ovplyvnili nielen spracovanie informacií, ale aj vývoj celej generácie,či generácií. Nie náhodou sa dnes hovorí o tzv. informačnej revolúcii a o potrebe rozvoja druhej gramotnosti = schopnosti efektivne využívat počítače a dalšiu výpočtovú a komunikačnú techniku, na riešenie každodenných problémov spracovania informácií. Nachádzame sa totiž v dobe, kedy správne informácie využité v správnom čase a na správnom mieste sú najžiadanejšim tovarom a najlepšou investíciou. História ľudstva je školou pre každého z nás, aby sme sa vyvarovali chýb, ktoré už urobilo toľko generácií pred ním. Preto nie je na škodu vyzdvihnút niektoré milníky ("kamene", ktoré označujú významné miesto) histórie, vzťahujúce sa k vývoju zariadení, umožnujúcich a zefektívňujúcich spracovanie informácií.
...

Kľúčové slová:

počítač

generácia počítačov

vývoj počítačov

abakus

mark 1

eniac

Harvard Mark 1

výpočtová technika

IBM

Pascalina

Gates

Allen

Bill Gates

Paul Allen

Microsoft

www

Tim Berners-Lee



Obsah:
  • Úvod
    História
    Výsledky hladania nástrojov zjednodušujúcich spracovanie informácií možeme orientačne zhrnút do tabuľky
    Známe osobnosti vývoja počítačov
    Generácie počítačov
    Záver
    Postupný vývoj počítačov
    Použitá literatúra

Zdroje:
  • Petr Drlík : Informatika a Výpočtová Technika 1. diel, Vydávatel : Enigma Nitra 1998
  • Pavel Roubal : Počítače pro úplné začátečníky 4. vydání , Vydávatel : Computer Press
  • F.J.Erickson, J.A.Vonk : Modern Microcomputers, Times Mirror Higher Education Group, Inc. company 1994.
  • V.M.Kuročkin : Znakomtes komputer, Moskva Mir 1989, ruský preklad angického originálu K.G.Bateev : Understanding Computers, Computer basic, Input/output, Time-Life Books Inc., Alexandria Virginia 1985.
  • Šalát Tibor a kol. : Malá encyklopédia matematiky, Vydavateľstvo Obzor Bratislava 1978.