Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Druhy žiarení v zdravotníctve

«»
Prípona
.docx
Typ
referát
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
47614
Posledná úprava
22.10.2019
Zobrazené
757 x
Autor:
MajaM
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Vďaka rôznym druhom žiarenia sa otvorili ľudstvu nové možnosti v oblasti diagnostikovania ochorení. Vďaka spoznávaniu jednotlivých druhov žiarení a spoznávaniu jeho vlastností sa našli aj nové spôsoby jeho využitia v medicíne. Dnes sa využívajú pri liečbe či dokonca pri estetických zákrokoch a teraz si predstavíme niektoré z nich:

Alfa žiarenie
Je vlastne prúd alfa častíc, ktorý vzniká pri alfa rozpade. Alfa časticami sú rozumejú jadrá hélia, ktoré pozostávajú z dvoch protónov a dvoch neutrónov. Sú relatívne pomalé a majú malú prenikavosť. Ale sú tiež nositeľmi náboja, preto patria medzi husto ionizujúce žiarenie. Účinky alfa žiarenia sú dané jeho vlastnosťami. Pokiaľ toto žiarenie pôsobí zvonku, nie sú pre človeka nebezpečné práve preto, lebo majú malú prenikavosť. Nebezpečeným sa stáva, až keď preniknú zvnútra.

Beta žiarenie
Rozdeľuje sa na beta plus a beta mínus žiarenie. Beta mínus sú elektróny s energiou rádovo stovky keV. Majú strednú prenikavosť a stredne veľkú schopnosť ionizovať. Keď sú atómové jadrá nestabilné a neobsahujú dostatok neutrónov, dochádza k ich rozpadu a vzniká beta plus žiarenie.

Gama žiarenie
Gama žiarenie tvoria fotóny s energiou nad 10 keV. Majú vysokú prenikavosť látkami, preto je pre človeka toto žiarenie nebezpečnejšie ako alfa a beta žiarenie. Často však vzniká ako vedľajšie žiarenie pri niektorom zo spomínaných dvoch druhov. V medicíne sa používa na sterilizáciu nástrojov, vďaka jeho schopnosti hubiť baktérie a plesne. Aj keď samo o sebe môže spôsobiť rakovinu, používa sa aj pri jej liečení.

RTG-žiarenie
Prirodzeným zdrojom tohto žiarenia sú hviezdy a umelo ho môžeme získavať pomocou urýchľovačov a vzniká aj v röntgenovej trubici. Toto žiarenie sa v medicíne využíva najmä na diagnostické účely a jeho využitie je zamerané na princípe rozdielnej absorbcie RTG-žiarenia v jednotlivých tkanivách. Ďalej sa využíva pri liečbe, najmä onkologických ochorení.

Neutrónové žiarenie
Toto žiarenie pozostáva z prúdu neutrónov a patrí medzi nepriamo ionizujúce žiarenie. Pri interakcii neutrónov s látkou prichádza k niekoľkým procesom, medzi ktoré patrí pružný roztyl, nepružný rozptyl, radiačný záchyt a jadrové reakcie.

Kľúčové slová:

alfa ziarenie

beta ziarenie

rtg ziarenie



Obsah:
  • Alfa žiarenie
    Beta žiarenie
    Gama žiarenie
    RTG-žiarenie
    Neutrónové žiarenie

Zdroje: