Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Čínska keramika a čínsky čaj - história a vývoj čajových misiek

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
6 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
12784
Posledná úprava
21.08.2020
Zobrazené
1 623 x
Autor:
hahahaha
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Slovo keramika vzniklo z gréckeho slova kéramos, ktorý pôvodne znamenal hrnčiarsku hlinu. Dnes pod pojmom keramika rozumieme nielen hrnčiarske zboží, všetky predmety zo zeminy spevnené vypálením. Patria sem teda napríklad tehly, porcelánové jedálne súpravy, brúsne kotúče, keramické polovodiče, hmoty používané v nukleárnej energetike alebo krycie doštičky pre kozmické lietadla.
Ak by sa chcel človek ponoriť do skúmania histórie keramiky slúžiacej k príprave a podávaniu čaju, nutne narazí na legendy o počiatkoch objavenia čaju: či už na staršiu legendu o liečiteľovi Šen-nungovi( okolo roku 2700 pred Kristom), či omnoho mladšia povesť, v ktorej si Bódhidarma ( prvý čchanový patriarcha) odrezal si očné viečka v spravodlivom hnevu potom čo ho premohla únava, keď meditovala deväť rokov otočený k stene. V miestach, kde dopadli očné viečka, vyrástli kry čajovníka.
Isté však je, že v Číne už 200 rokov pred Kristom existoval čajový trh. Keramika, ako hlavne praktický doplnok prípravy čaju logicky kopírovala spôsob prípravy, dobovej a miestnej zvyklosti a až časom sa keramike a čajovému riadu obecne začína prikladať väčší význam.
Najprv sa čaj pripravoval len povarením čerstvých čajových lístkov, neskôr sušených. V treťom storočí sa rozmieľali na prášok, ktorý sa varil vo vode. Čaj sa tak začal lisovať do tehličiek a koláčov a pri varení sa pridával napríklad zázvor, cibuľa, ocot či ryža taktiež čaj bol skôr potravinou ako nápojom. Čaj a čajový riad sa začína spolu výrazne objavovať v dynastii Thang ( 618-907 ). Lu-Yu a jeho kniha o čaji, môže slúžiť ako doklad toho, že sa čaj stáva doménou literátov a umelcov, ktorí tiež začali klásť dôraz na vhodné nádoby.
...

Kľúčové slová:

čínsky

keramika

čínska keramika

Čína

čaj

dynastia

Sung

dynastia Sung

Kórea

Japonsko

čnug

zhong

gajwan

dynastia Ming

Ming

Pchu-er

Pu-erh

rituál

príprava čaju



Obsah:
  • ÚVOD
    ČUNG ČI GAJWAN
    PRVÉ ČÍNSKE MISKY
    DYNASTIA MINGA A ČAJ
    NOVÉ FARBY A VZORY
    ČAJE A ČUNGY

Zdroje:
  • BAŘINKA, František - ČARNOGURSKÁ, Marina - ČERNÁ, Zlata - HÁJEK, Lubor - HILSKÁ, Vlasta - HRDLIČKOVÁ, Věna - KALVODOVÁ, Dana - KALOUSKOVÁ, Marie - KRÁL, Oldřich - RYCHTEROVÁ, Eva - ŠVÁRNY, Oldřich. Kulturní tradice Dálného východu. Praha: Odeon, 1980, ISBN 01-117-80, s. 326.
  • RADA, Pravoslav. Techniky keramiky. Praha: nakladateľstvo Aventinum, 1996, ISBN 80-85277-88-3, s. 208.
  • NOVÁK, Petr. [ online] 10/4 2006 [citované 2008-03-08]. Dostupné na internete: http://www.artkeramika.cz/index.php?clid=407&id=52
  • Originálna čínska keramika YiXing. [ online] [citované 2008-03-08]. Dostupné na internete: < http://martin.cajova-zahrada.sk/?sec=redaction&id_red=38 >
  • Čína: Dynastia Sung. [ online] [citované 2008-03-08]. Dostupné na internete: < http://www.stredovek.wz.cz/Cin.htm >
  • ONDREJČÍKOVÁ, Alena. Tajomné čínske čungy. [ online] [citované 2008-03-08]. Dostupné na internete: < http://www.tea-centrum.sk/cla08_zhong.htm >