Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Typológia konfliktov - poznámky z prednášok

«»
Prípona
.docx
Typ
prednášky
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
44606
Posledná úprava
04.03.2014
Zobrazené
1 336 x
Autor:
dominika.vallova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Typológia konfliktov
Zo sociálneho hľadiska:
- Intrapersonálne - sú konflikty vo vnútri jedného človeka. Môže to byť napríklad vnútorný konflikt chlapca, ktorý by chcel ísť hrať s chlapcami futbal, ale zároveň vie, že sa musí na druhý deň naučiť do školy. Má strach, že keď pôjde hrať futbal, už sa nebude vládať naučiť. Jeho rozhodovanie je vnútorný konflikt medzi zodpovednosťou voči škole (alebo strachom, že dostane päťku) a pôžitkom z radosti pri hraní futbalu s kamarátmi.
- Interpersonálne - sú konflikty medzi dvoma alebo viacerými osobami. Najbežnejšie viditeľné konflikty dvoch ľudí, ktorí chcú jednu vec, alebo sa hádajú, kto má pravdu.
- Vnútroskupinové - sú konflikty vo vnútri jednej skupiny. Príkladom môže byť hádka v triede, ak sa má rozhodovať o tom, na čo všetko sa minú vyzbierané peniaze na stužkovú. Môže vzniknúť niekoľko názorových skupín, niekoľko jednotlivcov bez názoru, niekoľko jedincov, ktorí majú úplne iný názor ako väčšina, atď.
- Medziskupinové - konflikty medzi dvoma alebo viacerými skupinami. Najznámejšie sú konflikty medzi dvoma triedami, medzi dvoma radikálne odlišnými názorovými skupinami (politické strany a ich prívrženci, skinheadi a narchisti...), etnickými skupinami, komunitami, národnostnými skupinami, štátmi...

Kľúčové slová:

konflikty

riešenie konflikov

typológia konflikov

mediácia

probácia

mediačné konanie



Obsah:
  • Typológia konfliktov
    Dilema v konflikte - pozície alebo záujmy?
    Spôsoby riešenia konfliktov
    O čom sa rozhoduje v sporoch

Zdroje:
  • Eva, Frýdková - prednášky
  • Jiří Palmínek: Mediace