Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Poisťovníctvo

«»
Prípona
.doc
Typ
prednášky
Stiahnuté
18 x
Veľkosť
0,6 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
22651
Posledná úprava
20.04.2009
Zobrazené
2 626 x
Autor:
fidorka
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
POISŤOVNÍCTVO

 Poisťovníctvo je odvetvím ekonomiky, ktoré sa zaoberá poisťovacou činnosťou. Pod poisťovacou činnosťou sa rozumie uzatváranie a správa poistných zmlúv, poskytovanie poistného plnenia z poistných zmlúv. V zahraničí sa poisťovníctvo označuje ako poistný priemysel.
 V hospodárskej praxi rozlišujeme dva rôzne poisťovacie systémy. Prvým je systém sociálneho poisťovníctva s účasťou štátu. Druhý systém je založený na komerčných princípoch a je realizovaný komerčnými poisťovňami.

POISTENIE

 Poistenie je právny vzťah, pri ktorom poisťovateľ preberá na seba záväzok, že poistenému (alebo poškodenému za poisteného) poskytne poistné plnenie za udalosť, ktorá vznikla v zmysle dohodnutých poistných podmienok.
 Poistné plnenie je teda uspokojenie oprávnených nárokov, vyplývajúcich zo záväzkov z uzavretej poistnej zmluvy, alebo právneho predpisu. Tento záväzok je realizovaný za úplatu, t.j. poistné.
 Poistné je cena za poskytovanú poisťovaciu službu. Výška poistného závisí od sumy, ktorá by bola vyplatená v prípade nastatia poistnej udalosti, ako aj od pravdepodobnosti s akou táto udalosť nastane.

Kľúčové slová:

poistenie

poisťovníctvo

poistné plnenie

poistný trh