Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Filozoficko právne problémy slobody a zodpovednosti

«»
Prípona
.doc
Typ
diplomová práca
Stiahnuté
3 x
Veľkosť
0,3 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
24831
Posledná úprava
30.05.2009
Zobrazené
2 011 x
Autor:
januliksk
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:

Úlohou mojej diplomovej práce je hlbšie rozanalyzovať vzťah spravodlivosti, slobody, zodpovednosti a demokracie v demokratickom štáte a úlohou polície pri jej zabezpečovaní. Motívom výberu tejto témy bola tá skutočnosť, že v prebiehajúcej transformácii spoločnosti je úloha polície v tomto procese nezastupiteľná.
Diplomovú prácu som rozdelil na dve kapitoly. Prvá kapitola : „Ponímanie spravodlivosti, slobody a demokracie z aspektu vývinu spoločnosti. „Druhá kapitola“ Úlohy polície pri zabezpečovaní slobody a demokracie občanov.“
Prvá kapitola sa v piatich podkapitolách zaoberá genézou spravodlivosti, vzťahom etiky a práva, interpretáciou v súčasnej literatúre, politickými koncepciami spravodlivosti, vzťahom slobody a spravodlivosti a charakteristikou uvedeného problému v demokratickej spoločnosti.
Problém slobody a spravodlivosti sa tiahne s ľudstvom od samotného vývoja. S postupným napredovaním spoločnosti sa menili postoje filozofov i samotné vnímanie tejto kategórie ako takej. Každé obdobie prinieslo so sebou nový uhol pohľadu, ktorý závisel najmä od hodnotového systému, od kultúry a civilizačnej úrovne danej krajiny, štátu. Tomuto adekvátne zodpovedá aj interpretácia kategórie zodpovednosti.

Kľúčové slová:

problém slobody

problém zodpovednosti

sloboda

zodpovednost



Zdroje:
  • BAIER, K. Moralreoson and Reoson be Moral in Values and Moral. Holand: by A. Goldman, 1978. 251 s. ISBN 80-
  • KRSKOVÁ, A., KRÁTKA, D. Základy práva. Bratislava: Právnická fakulta, 1996. 32 s. ISBN 80-
  • PARIN, V. Esprit du justice et fondement du droit. Paris: L Age d homme, 1977. 325 s. ISBN 80-