Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Svetové migračné prúdy

«»
Prípona
.doc
Typ
bakalárska práca
Stiahnuté
33 x
Veľkosť
0,3 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
26087
Posledná úprava
04.09.2009
Zobrazené
5 099 x
Autor:
gruno
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Záverečná práca prináša prehľad o azylovej a prisťahovaleckej politike EÚ. Prvá časť práce je zameraná na právnu charakteristiku azylovej a prisťahovaleckej politiky EÚ. Je v nej zachytený pôvod a vznik inštitútu azylu, prierez vývojom ochrany utečencov od roku 1921 až po súčasnosť. Pozornosť v tejto časti je venovaná vývoju azylovej a prisťahovaleckej politiky EÚ od Maastrichtskej zmluvy, cez Schengenský systém, dohodu z Dublinu až po summit v Tampere. Nosnou problematikou v tejto časti je Amsterdamská zmluva a jej vplyv na azylovú a prisťahovaleckú politiku EÚ. V druhej časti je spracovaná problematika migrácie z pohľadu historického vývoja a súčasného stavu. V poslednej, tretej časti, je problematika rozobraná z pohľadu prognóz vývoja do budúcnosti. Pozornosť je venovaná prebiehajúcemu Haagskemu programu a cieľu, ktorý si stanovila EÚ a to vypracovanie a uvedenie do praxe jednotnej azylovej a prisťahovaleckej politiky celej EÚ, ku ktorému cieľu sa Európska komisia prihlásila v tzv. Zelenej knihe. Práca sa v tejto časti nevyhýba ani názorom organizácií mimo štruktúr EÚ na činnosť orgánov EÚ v oblasti azylu a prisťahovalectva.

Kľúčové slová:

azyl

azylová politika

utečenec

Acquis Schengen

prisťahovalecká politika

migrácia

emigrácia

imigrácia

vnútorná migrácia

vonkajšia migrácia

medzinárodná migrácia

migrant

dobrovoľná migrác...



Zdroje:
  • Csámpai, O., Haládik, J. Medzinárodná migrácia. Bratislava : Akadémia Policajného zboru v Bratislave, 2002. ISBN 80-8054-230-9.
  • Balga, J. et al. Slovenské cudzinecké právo. Bratislava : Akadémia Policajného zboru v Bratislave, 2000. ISBN 80-8054-136-1.
  • Balga, J. Cudzinec ako personálny substrát štátu. Bratislava : Akadémia Policajného zboru v Bratislave, 2002.
  • ISBN 80-8054-234-X.
  • Karas, V., Králik, A. Európske právo: druhé doplnené a prepracované vydanie. Bratislava – Trnava: Právnická fakulta trnavskej univerzity, 2007. ISBN 80-8078-148-4.