Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Obezita

«»
Prípona
.doc
Typ
bakalárska práca
Stiahnuté
23 x
Veľkosť
0,4 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
22887
Posledná úprava
29.04.2009
Zobrazené
5 555 x
Autor:
martin1a1
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Obezita je v medzinárodnom zozname diagnóz uvedená pod číslom E 66.Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ju definuje od roku 1998 ako nadmerné množstvo tuku v organizme. Celosvetovo trpí obezitou približne 300 miliónov dospelých ľudí. Na Slovensku má problémy s obezitou približne 1,5 – 2 milióny ľudí. Podľa údajov z roku 2004 trpí obezitou 65% dospelých mužov a žien. Dvojnásobne rýchlo rastie výskyt morbídnej obezity a alarmujúci je stúpajúci výskyt obezity u detí.
Na vzniku obezity sa podieľa veľa faktorov. Vo všeobecnosti sa uvádza, že ide o nepomer medzi príjmom a výdajom energie, ďalej sa uvádzajú genetické, hormonálne a metabolické vplyvy, niektoré lieky, psychogénne faktory a stravovacie návyky.
Obezita znižuje kvalitu života a skracuje ho v priemer o 9 rokov. Miera zdravotného rizika je závislá od stupňa obezity, to znamená, že čím viac je pacient obézny, tým viac komplikácií obezity sa u neho vyskytuje. Finančné náklady na liečbu komplikácií obezity dosahujú astronomické odhady.
Obezita je však v súčasnej dobe liečiteľná a to predovšetkým zmenou životného štýlu, redukčnou diétou, psychologicky, farmakologicky a v niektorých prípadoch prevažne však u morbídnej obezity aj chirurgicky. Dôležitú úlohu pri liečbe obezity zohráva správna motivácia, pevná vôľa pacienta a vytýčenie reálneho cieľa chudnutia.
Obezita je témou mnohých publikovaných prác. V dielach ,,Univerzita hubnutí“ L. Středa, ,,Být štíhlým po česku“ R. Doleček a ,,Obezita“ P. Kohout a J. Pavlíčková podávajú autori ucelené informácie o výskyte, patogenéze, klinickom obraze, liečbe, druhoch diét a podporných prostriedkoch liečby tohto ochorenia. Základné poznatky z pedagogiky, praktické postupy a zásady z hľadiska ošetrovateľskej starostlivosti obsahuje práca ,,Pedagogika v ošetrovateľstve“ od V. Závodskej a zásady komunikácie s pacientom sú uvedené v diele ,,Komunikácia v ošetrovateľstve“ od J. Kristovej. B. Kozierová a kolektív autorov v diele ,,Ošetrovateľstvo“ prinášajú celkový pohľad na ošetrovateľskú profesiu, ošetrovateľský proces a postupy na upevňovanie a ochranu zdravia. Poznatky a skúsenosti z týchto diel sú využité aj v tejto práci.

Kľúčové slová:

Bielkoviny

Sacharidy

tuky

obezita

Ošetrovateľstvo

chudnutie

cvičenie