Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Zlaté obdobie Hollywoodu

«»
Prípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
13 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
30846
Posledná úprava
04.04.2010
Zobrazené
1 556 x
Autor:
mary007
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Zlaté obdobie Hollywoodu predstavuje obdobie rokov 1932 - 1946. Zvuk a hovorené slovo ovládlo filmovú produkciu. Od roku 1932 až po súčasnosť sa veľmi veľa nemých filmov nenatočilo (až na niekoľko výnimiek). Toto obdobie je charakterizované niekoľkými udalosťami. Vo svete práve prebieha hospodárska kríza, ktorá odvracala pozornosť ľudí k základným existenčným otázkam. Tie sa odrážali v témach práve vznikajúcich filmoch. V Nemecku sa k moci dostal Hitlerovi nacisti a v Taliansku bol fašizmus pri moci už dlhšiu dobu, v SSSR riadil krajiny svojou železnou rukou Stalin. V celej Európe vznikalo zreteľné napätie medzi demokratickými a totalitnými zoskupeniami. Dalo sa očakávať, že Európa sa pripravuje na vyhrotený vojnový konflikt. Spojené štáty stáli čiastočne mimo týchto problémov, na druhú stranu tu vreli problémy ako rasizmus, spoločenská nevyváženosť, prehnitosť zahalená po rúško dokonalých záhrad a bielych plotov.
Čo sa týka kinematografie, s príchodom zvuku sa ešte viac prehĺbil priemyselný charakter filmovej produkcie a tak isto sa podnietil vznik nových žánrov. Toto všetko sa prejavilo na rozdelení ciest jednotlivých autorov.
Jedna línia, pre USA pomerne nová, naznačovala realiszmus, ktorý ukazoval Ameriku takú, akou bola v skutočnosti - prehnitá na kosť. Filmy z tohoto prúdu poukazovali na najrozličnejšie pálčivé otázky, ale väčšinou nenaznačovali riešenie.

Kľúčové slová:

zlaté obdobie Hollywoodu

Charlie Chaplin

Walt Disney

John Ford

western