Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Teória, riadenie a organizácia verejnej správy

«»
Prípona
.doc
Typ
ťahák
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
16606
Posledná úprava
23.01.2009
Zobrazené
1 778 x
Autor:
pohladavka
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Vysvetlite pojmy: správa, súkromná a verejná správa
Správa – druh činnosti zameraný na zachovanie, rozvíjanie a starostlivosť o určité veci Subjekt správy – súkromná alebo právnická osoba, ktoré vyvíjajú aktivity zamerané na dosiahnutie cieľa – rozdiely cieľoch súkromných a právnických osôb. Súkromná a verejná správa - spoločné znaky: cieľavedomosť, organizovanosť, uplatňovanie riadiacich metód, usmerňovanie právnymi normami Kritériá na rozlíšenie súkromnej a verejnej správy: a)Charakter spravovaných záležitostí b) Charakter riadiacich subjektov d) Odlišnosť záujmov c) Miera viazanosti na právne normy Príčiny znejasňovania hraníc medzi súkromnou a verejnou správou 1. spoločné znaky samosprávy a súkromnej správy 2.umocňovanie postavenia samosprávy v dôsledku decentralizácie VS.
Súkromnú správu – uskutočňuje subjekt z vlastnej vôle a riadi sa svojimi vlastnými postulátmi. Právne normy obmedzujú jeho konanie negatívne, vymedzujú len právny rámec v rámci ktorého sa môže rozhodovať samostatne a slobode. Súkromnú správu vykonávajú súkromné subjekty, pričom sledujú vlastné ciele a riadia sa vlastnou vôľou.
Verejnú správu – uskutočňujú subjekty ako povinnosť uloženú právnou normou, pričom sa riadia postulátmi štátu, alebo od nich odvodenými postulátmi. Subjekty uskutočňujú verejnú správu majú charakter orgánov štátu, verejných korporácií alebo iných subjektov verejnej správy.
Pre VS platí, že ju vytvára ústavný orgán, ktorý zakladá aj jej právnu autoritu, kontroluje ju a určuje jej cieľové hodnoty. Jej orientácia na osobný zisk sa pokladá za neetickú.
U súkromnej správy sa vychádza z predpokladu, že právny poriadok vymedzuje len základný rámec pre jej ďalšie slobodné jednanie na rozdiel od VS, ktorá je striktne riadená zákonom a jej priestor na samostatné rozhodovanie je limitovaný.

Kľúčové slová:

správa

súkromná a verejná správa

Teória deľby štátnej moci

Materiálne a formálne vymedzenie verejnej správy

Vzťah VS k ekonomickým vedám